"Srpska lista" na sastanku sa zvaničnikom EK tražila ZSO

Vesti 05. okt 201713:59 > 14:04
AFP/John Thys

Predstavnici Srpske liste su u razgovoru sa zvaničnikom Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom istakli značaj uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenja sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština, saopštila je Srpska lista.

Direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson i predstavnici Srpske liste razgovarali su o aktuelnim političkim kretanjima, doprinosu Srpske liste radu institucija, reformi u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i finansijskoj pomoći EU.

„Predstavnici Srpske liste su dodatno naglasili potrebu za primenom zakona i usklađivanjem zakonodavstva s tekovinama EU, kao i dinamičnije ostvarivanje SSP-a. U tom kontekstu, podrška EU Kosovu, uključujući opštine na severu, istaknuta je kao izuzetno važna, a predstavnici Srpske liste su pozdravili današnju ratifikaciju sporazuma IPA 2016 koja je usvojena u Skupštini“, piše u saopštenju.

Potpredsednik Skupštine Kosova Slavko Simić i šef poslaničkog kluba Srpske liste Saša Milosavljević izrazili su očekivanje da će deo sredstava EU biti iskorišćen za projekte u opštinama sa srpskom većinom, navodeći da takvu pomoć smatraju ekonomskim i infrastrukturnim doprinosom za Srbe na Kosovu.

Direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji istakao je u razgovora kontinuiranu posvećenost EU zemljama Zapadnog Balkana i zahvalio predstavnicima Srpske liste za posvećenost evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Danijelson je dodao da će EU nastaviti da investira i razvija u sve zajednice i opštine na Kosovu.