SDA traži da Bošnjaci više ne podržavaju Vladu zbog Mladića

Vesti 05. okt. 201711:55 > 11:56
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pozvao je bošnjačke poslanike u Skupštini Srbije da uskrate podršku Vladi zato što je dala garancije za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

Imamović je u delu sednice parlamenta na kojoj se postavljaju pitanja zatražio obaveštenje od ministarke pravde Srbije Nele Kuburović na osnovu čega je Vlada „ratnom zločincu koji je sprovodio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici dala garancije“.

Na te navode prekinuo ga je predsedavajući sednicom Veroljub Arsić tražeći od Imamovića da ne daje kvalifikacije, podsećajući da presuda još nije doneta i da može da prihvati da o Mladiću govori kao osumnjičenom.

„Ja znam da je vama teško da slušate pet minuta stvari sa kojima Bošnjaci žive 20 godina, ali strpite se malo“, odgovorio mu je poslanik.

Imamović je potom tražio od Nele Kuburović da kaže i da li je Vlada, kada je davala garancije, vodila računa o interesima i osećanjima građana Srbije bošnjačke nacionalnosti i kakve garancije može da pruži kada je država 16 godina skrivala Mladića i Radovana Karadžića.

„Ja pozivam kolege Bošnjake poslanike da koliko već danas uskrate podršku Vladi koja štiti i daje garancije za puštanje zločinca. Ovo je dokaz da su (Aleksandar) Vučićevi pozivi na dijalog sa Bošnjacima samo predstava za Evropu i naivne Bošnjake“, rekao je Imamović.

„Još jedna u nizu provokacija bošnjačkom narodu“

On je kazao i da ne zna kako će sada Vučić moći da kaže da se zalaže za dobar odnos sa bošnjačkim narodom i Bosnom i Hercegovinom.

Imamović je podsetio da je Vučić svojevremeno lepio plakate Ratka Mladića i ocenio da je davanje garancija Mladiću samo još jedna u nizu provokacija bošnjačkom narodu.

Vlada Srbije pre nekoliko dana dala je garancije za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja. Mladić se u pritvoru nalazi od 2011. godine. On je te godine uhapšen u Srbiji posle 15 godina skrivanja.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. Prema ranijim najavama zvaničnika Tribunala, prvostepena presuda će biti izrečena u novembru ove godine.

Imamović je tražio informacije i o ubistvu mladića koga je upucao policajac pre nekoliko dana u Tutinu.

On je tražio da mu se dostave izveštaji policije u vezi sa tim slučajem i nalaz veštaka i kritikovao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića koji je mladića pre završene istrage i sudske presude okarakterisao kao kriminalca. ;