Porodice gardista: Vučić nam rekao da su rukavice podmetnute

Vesti 05. okt 201707:46 > 10:07
N1

Danas se navršava 13 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži. Tadašnji premijer, sadašnji predsednik Aleksandar Vučić, rekao je na sastanku u decembru s porodicama ubijenih gardista da su vojnicima parafinske rukavice bile podmetnute, izjavio advokat.

Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred objekta Karaš na Topčideru, zapalili sveće i položili cveće. One su prvi put iznele u javnost određene podatke, koje su dobile lično od predsednika Aleksandra Vučića tokom sastanka krajem prošle godine.

„8. decembra 2016. na sastanku, Vučić je decidirano izjavio da su parafinske rukavice podmetnute i da je to učinjeno u vojnoj istrazi, a da je to ispričao jedan oficir“, preneo je Predrag Savić, jedan od advokata porodica ubijenih gardista. Mi smo poverovali premijeru i očekivali smo da će nešto brže da se desi nakon toga, da će tužilaštvo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. lica za ubistvo, naveo je Savić za N1.

Dodaje da je premijer nagovestio time da je prekinut zavet ćutanja u vojsci i da je oficir, koji se nije pre toga pojavljivao u javnosti, izjavio da su parafinske rukavice podmetnute pokojnim vojnicima.

On ističe da parafinske rukavice, inače, u svetu nisu pouzdan dokaz, baš zato što ih je lako podmetnuti. Međutim, dodaje da su one bile jedini minimalni trag u istrazi na osnovu kog se tvrdilo da su se gardisti ubili i samoubili, i da to sada pada u vodu.

(Detaljnije u videu)

Podsetimo, vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Početkom decembra prošle godine medijima je predstavljena 3D forenzička analiza događaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

„Ne znamo da li komisija radi, ne znamo ni sastav, sve je to pod velom nepotrebne tajne. Voleo bih da me državni organi demantuju i da nam kažu našli smo ubice“, dodaje advokat Savić.

Roditelji su se danas okupili da ih primi Brnabić i da ih obavesti da li ta komisija nešto rade.

Nevladina organizacija „Žene u crnom“ na istom mestu organizuju komemorativni skup u crnini i ćutanju, a u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda i protestnu akciju „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.