Suđenje za zločin u Srebrenici se ipak nastavlja

Vesti 04. okt 201710:47 > 10:51
N1

Postupak za zločin u Srebrenici ipak će biti nastavljen po optužnici koju je tužilaštvo za ratne zločine podiglo u januaru ove godine, rečeno je Insajderu u Apelacionom sudu.

Postupak je bio obustavljen odlukom Apelacionog suda koji je odbacio optužnicu jer u vreme podizanja Srbija nije imala Tužioca za ratne zločine.

U međuvermenu nova tužiteljka Snežana Stanojković podnela je zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu. Ovakvu odluku Višeg suda, Apelacioni sud je sada prinačio i prihvatio da se postupak nastavi, prenosi Insajder.net.

Optužnica po kojoj se sudi, je prva optužnica koju je srpsko tužilaštvo podiglo za zločin u Sreberenici 1995 godine.

Zbog činjenice da je optužnioca bila podignuta u vreme kada Srbija nije imala tužioca za ratne zločine niti vršioca funkcije, Apelacioni sud je po žalbi odbrane 5. jula odbacio optužnicu. To je značilo da suđenja neće ni biti.

Jedini način da se postupak nastavi bilo je da novoizabrana tužiteljka Snežana Stanojković stane iza optužnice. Ona je podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud smatrao da ona mora podneti novu optužnicu. Tako je, 25. jula Višiu sud obio ovaj zahtev kao nepotpun i saopštio je da sudu nije dostavljena nova optužnica na osnovu koje je moguće nastaviti ovaj krivični postupak.

Po žalbi tužioca za ratne zločine odlučivao je Apelcioni sud koji je preinačio odluku Višeg suda I dozvolio nastavak suđenja po staroj optužnici.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, osmorica bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženi su da su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Optužnica je podignuta 21. januara.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi koji se brane sa slobode odbacili su navode optužnice.

Zločin u Srebrenici je presudama međunarodnih sudova proglašen genocidom u kome je u julu 1995. godine za samo nekoliko dana ubijeno više od 8 hiljada ljudi.