Krstić i Panović u UO RTS, iz udruženja novinara kritike

Vesti 03. okt 201719:35 > 19:47
N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na poslednjoj sednici odlučio, a list "Politika" objavio da je Upravni odbor RTS-a kompletiran izborom dva nova člana - nekadašnjeg urednika Danasa Zorana Panovića i lekara i medijskog savetnika Nebojše Krstića.

Iz novinarskih udruženja kritike zbog sumnje da su Panović i Krstić ličnosti koje mogu da doprinesu boljem radu javnog servisa, dok iz REM-a nema objašnjenja o izboru kandidata.

Lekara, marketinškog stručnjaka i nekadašnjeg Tadićevog medijskog savetnika Nebojšu Krstića za člana UO RTS-a predložio je Centar za društvena istraživanja. O svom predlagaču Krstić nije imao mnogo informacija.

„Ne mogu ništa da vam kažem, pošto je to nevladina organizacija koja je mene predložila, nisam ja nju. Zovite ih, pogledajte“, kaže Nebojša Krstić.

Na pozive direktor Centra Stefan Surlić ne odgovara, nakon što je odbio da obrazloži kandidaturu Krstića, kako bi se konsultovao sa kolegama. Drugog člana Zorana Panovića – sociologa, a ne poltikologa kako je to navedeno u odluci REM-a, predložio je Centar za emancipaciju i društvenu edukaciju mladih.

Panović svoju funkciju vidi kao priliku da utiče na popravljanje loše društvene klime i medijskih prilika u kojima, kaže, između vlasti i opozicije nema dijaloga.

„Dramatično je odsustvo debate u društvu, glavni politički akteri nemaju priliku da se susreću u medijima i da razmenjuju mišljenja i obično idu takvi politički obračuni mimo medija“, smatra Zoran Panović.

Dok Krstić ima drugačija stremljenja.

„Ja bih voleo da RTS bude sušta suprotnost N1, dakle da bude glas profesije, ozbiljnog profesionalnog, objektivnog novinarstva koje radi u skladu sa kodeksom i da bude glas svih relevantnih glasova u Srbiji“, poručuje Krstić.

Dok izbor Panovića za UNS nije sporan, u Krstićevom slučaju traži od regulatora da objasni kriterijume njegovog izbora, optužujući ga za progon novinara.

„On je kao medijski savetnik imao odrešene ruke da se sveti novinarima i on je pravio spiskove nepoželjnih novinara u medijima, tako da su ti ljudi ostajali bez posla i bez mogućnosti da se bilo gde zaposle“, kaže predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Pazite ja sam saznao da sam izabran juče i to sam saznao iz nekog saopštenja tog potpuno imbecilnog“, navodi Krstić.

Ni u NUNS-u izbor Krstića i Panovića nije naišao na odobravanje.

„Da je Zorana Panovića i Nebjšu Krstića izabrao Aleksandar Vučić to bi bilo jako ružno, jer bi na taj način javnosti bile odapete dve poruke. Jedna je da vlast voli udvorice i ume da ih nagradi, a druga je da se intelektualna prostitucija isplati. Ja ozbiljno verujem da će te dve moralne gromade itekako učestvovati u preoblikovanju programa RTS-a“, rekao je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Lekić se nada i da će medijska udruženja zatražiti smenu svih članova nadzornog i upravnog odbora, direktora i glavnog i odgovornog urednika RTS-a, jer smatra da jedino tako može doći do ključnih promena u radu javnog medijskog servisa.