U više beogradskih škola 149 dece se otrovalo od špageta

Shutterstock

Gradskom zavodu za javno zdravlje prijavljeno je 149 dece sa stomačnim tegobama iz četiri beogradske osnovne škole, a zbog mogućeg trovanja predloženo je da se privremeno školama obustavi ketering firme koja snabdeva te školske kuhinje hranom. Grad će zahtevati detaljnu istragu i da odgovorni budu kažnjeni.

Reporterka N1 javlja da je u bolnicu u Tiršovoj primljeno sedmoro dece, koja su zatim puštena, jer su simptomi takvi da mogu da ostanu na kućnom lečenju.

Epidemiolškinja Biljana Begović Vuksanović rekla je da su obolela deca sa blažim simptomima i da nema informacije da je neko dete zadržano na bolničkom lečenju.

„Dve epidemiološke ekipe su na terenu, u školama i firmi za ketering koja inače radi sa mnogim insitucijama“, rekla je ona.

 Prema njenim rečima, posle laboratorijskih analiza znaće se uzrok tegoba dece iz škola „Vojvoda Mišić“, „Radojka Lakić“, „Braća Baruh“ i „Veljko Dugošević“.

Epidemiolog Slavica Maris kaže da kada je u pitanju ova epidemija, istraživanje je još u toku i laboratorijske analize se još rade i nema ni preliminarnih podataka.

„Deca su imala simptome zaraznog trovanja hranom, dominiralo je povraćanje i tečne stolice. U pitanju je blaža klinička slika. S obzirom na to da firma koja proizvodi hranu i distribuira u ove škole, distribuira i u još dosta objekata i institucija. Dok smo dobili sve te podatke iz svih objekata zbog toga je postojala razlika u broju obolelih“, kaže ona.

U firmi Catering&Bake, koja dostavlja hranu školama, prvo su najavili su da će se javnosti obratiti na konferenciji za novinare oko 16h. Ipak, kada su novinari došli na zakazano mesto, predstavnici frme su naveli da konferencije neće biti jer im je tako savetovao pravni tim. Kada su novinari zatražili da snime izjavu, predstavnice firme je zapretila tužbom.

Dnevni list „Blic“ preneo je da su mogući uzrok trovanja dece špagete bolonjeze iz iste firme za ketering koje su bile na meniju sve ćetiri škole.

Prema pisanju tog lista, sedmoro dece je zbrinuto juče u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u Tiršovoj, posle čega su puštena na kućno lečenje.

Najteži slučaj trovanja đaka poslednjih godina u prestonici zabeležen je 2013. godine, podseća „Blic“ i navodi da je tada više od 260 učenika završilo kod lekara usled trovanja strafilokokom, pronađenom takođe u špagetama bolonjeze.

Grad će zahtevati detaljnu istragu

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je da će zahtevati od svih nadležnih organa da sprovedu detaljnu istragu pod kojim okolnostima je došlo do trovanja desetina dece u više beogradskih osnovnih škola.

Gak je posle konsultacija sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim obišao škole koje su prijavile zdravstvene probleme kod dece i zatražio od njihovih direktora da potpuno obustave dostavu hrane od spornog dobavljača.

„Dobro je da nijedno dete, kako su me obavestili direktori, nije zadržano u bolnici, a mnoga su danas već na nastavi što nas ohrabruje. Moramo biti brzi i efikasni u utvrđivanju činjenica, a odgovorni moraju biti kažnjeni“, ;kazao je Gak, a preneo Beoinfo.