Novogodišnja rasveta skuplja, a šta se zna o tenderu?

Vesti 01. okt 201717:52 > 17:53
N1

Iako je do Nove godine ostalo još tri meseca, novogodišnja rasveta je već postavljena širom Beograda. Brojke pokazuju da je dekoracija najskuplja do sada, a portal Pištaljka upozorava da je tender za firmu koja je zadužena za ukrase i ove godine namešten.

Kalendarski i temperaturno je jesen. Međutim, u pojedinim prestoničkim ulicama izgleda kao da su Nova godina i Božić na pragu. Praznične sijalice i ukrasi uveliko su zasijali.

„Ja sam prosto zapanjena, jednostavno zapanjena, nepotrebno“, kaže jedna građanka.

„Rasveta pripada jednom prazniku, jednom događaju i tako rano – mislim da događaj gubi vrednost“, navodi druga.

„To znači da se gradska vlast ozbiljno sprema za Novu godinu, hoće da pokažu da unapred misle na svoje građane“, dodaje jedan od građana.

„Prvog decembra, tada normalno je, a sada je možda i zbog izbora koji ne znamo kada će biti“, dodaje drugi.

Novogodišnja dekoracija 2015. bila je uključena sredinom decembra, a prošle godine zasijala je u novembru. Šta je uticalo na to da se sa ovogodišnjom rasvetom počne čak tri meseca pre praznika, nepoznato je. Iako su gradski čelnici bili na događaju u Jajincima, nisu bili dostupni za komentar. U ranijim izjavama, gradonačelnik Siniša Mali je isticao da bogato ukrašen grad privlači veći broj turista.

„Grad Beograd želi da bude svetska destinacija za razvoj turizma, dakle nama su konkurenti – Pariz, London, Njujork, Moskva, ako odete sada i izguglate te gradove, rasveta je već upaljena“, rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, 12. novembra 2016.

A za dekorativnu rasvetu u Beogradu brigu već deset godina vodi firma „Kip lajt“. Međutim, portal Pištaljka upozorava da je tender 2016, ali i ove godine bio namešten. Kažu da su uslovi konkursa bili takvi da je mogao da ih ispuni samo favorizovani kandidat.

„Prošle godine je Javno osvetljenje tražilo da novogodišnji ukrasi budu tačno određene specifikacije. Oni su stavili fotografije tih ukrasa, tako da je bilo očigledno da je tender namešten za jednu firmu, ove godine su umesto fotografija, stavili crteže tih ukrasa, ponovo iste te firme“, navodi urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović.

Građani Beograda su ulične ukrase i sijalice prošle godine platili 150 miliona dinara, dok će ih ovogodišnje ukrašavanje koštati 20 miliona dinara više.

„To nije samo posao nabavke i nameštanja novogodišnjih lampica, već i renoviranje tih lampica, odnosno njihovo popravljanje, tako da taj iznos iz godine u godinu raste i ta ista firma dobija posao, a mi ne znamo zapravo ko stoji iza te firme, da li je možda stvarni vlasnik neko ko je povezan sa gradskim strukturama“, dodaje Radomirović.

Sve je duže i vreme održavanja rasvete, pa će, ako se nastavi sa dosadašnjom praksom da sijalice budu uključene do sredine februara, firma Kip lajt ove zime imati posla punih pet i po meseci.

Računica pokazuje da se može očekivati i veći račun za stuju, jer je prošlogodišnji – za četiri meseca – bio preko dva miliona dinara.