Dačić: Srbija podržava celovitost Španije

Vesti 01. okt 201714:33 > 15:34
Tanjug / Ognjen Stevanović

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije i njeno jedinstvo, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom referenduma o nezavisnosti autonomnog španskog regiona Katalonije.

„Naš stav je jasan i principijelan, Španija je jedan od najvećih prijatelja Srbije“, rekao je Dačić i dodao da Madrid ima isti takav stav o pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Ministar je pozvao „sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem“ i naveo da mu nije jasno zašto su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku.

On je kazao da je o stav Srbije o katalonskom referendumu na liniji stavova evropskih institucija.

Dačić je dodao da svi jednostrani potezi koji nisu u skladu sa ustavnopravnim sistemom jedne zemlje i koji nisu dogovoreni sa centralnim vlastima, predstavljaju kršenje medjunarodnog prava.

„Ovo može da zadesi svaku zemlju na svetu. Ako nema međunarodnog prava, nema šta da vas štiti, osim ljubavi i naklonosti velikih sila, što je vrlo promenljiva kategorija“, rekao je Dačić.

„Kosovo nema šanse za prijem u Unesko“

Dačić je izjavio i da se Kosovo još nije prijavilo za prijem u Unesko, ali da je uveren da će izgubiti kad god da se prijavi, uz ocenu da se „ne može sve silom i parama rešiti“.

„Kosovu u Unesku ističu rokovi. Za sada se nisu prijavili. Mi ih čekamo. Kad god da se prijave moraju da znaju da će da izgube“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

„Ne može se sve silom i parama rešiti. Siguran sam da na glasanju nema šanse da pobede“, izjavio je šef srpske diplomatije.

Povodom analize koju su nedavno predstavili predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, u kojoj se navodi da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da je bolje da evropski lideri pričaju o svojim odnosima.

 „Pitanje je da li će EU opstati do 2025. Ako opstane, eto nas“, rekao je Dačić, dodajući da mu je „preko glave“ da sluša o balkanskim zemljama kao o „divljačkim plemenima koje neko treba da primi u EU.

Ulazak u EU je političko pitanje, rekao je Dačić i postavio pitanje da li neko veruje da je Turska zaslužila da bude članic NATO, a nije zaslužila članstvo u EU, dodavši da je Turska u Natou „zato što im treba“.

„Mislim da smo im (EU) potrebni. Bolje je da smo politički tu, nego da imaju sukobe na Balkanu“, kazao je šef srpske diplomatije.