Kupili stan pre 14 godina, a sada im preti iseljenje

Vesti 29. sep 201718:32 > 18:43
Izvor: N1

U novosadskoj porodici Jakšić niko nije pravnik. Bili su prinuđeni, kažu, da u toj oblasti postanu eksperti, jer se za krov nad glavom, koji su uredno platili pre 14 godina, sudskim putem bore do današnjeg dana.

„Kupili smo stan, dupleks, trosoban, od 76 kvadrata podne I 51 korisne površine. Mi se nalazimo u stanu od 32 metra kvadrata korisne površine a 50,17 podne“, rekla je Mirjana Jakšić.

Smatrajući da su dobili manji stan od onog kog su platili, raskinuli su ugovor sa investitorom Tihomirom Samardžićem. On je presudom obavezan da im vrati 33.000 evra koje su uložili, zajedno sa kamatom, za šta je dobio rok od mesec dana. Devet godina kasnije, nisu dobili ni dinar.

„Samardžić Tihomir ne osporava da im vrati taj novac. I da se oni isele. Međutim, oni od njega zahtevaju iznos koji je skoro tri puta veći – preko 80.000 evra da bi se iselili iz stana, iako u njemu žive 14 godina i od 2009. taj stan ne pripada njima“, izjavio je Dragoslav Petrović, advokat investitora Tihomira Samadžića.

Procenu da dug Jakšićima iznosi 82.000 evra doneo je sudski veštak, čiju metodologiju računice investitor osporava. Za to vreme, porodica je tužila čoveka koji im je prodao stan i blokirala mu imovinu, koju je, tvrde, uspeo da proda iako je bila predmet izvršenja.

„Mi smo dovedeni u stanje dužnika, a ne poverioca – jer je novosadski sud sve te ugovore uzeo u obzir, doneo presude njima u korist, obrisao naše zabeležbe na tim stanovima i njih uknjižio“, rekla je Mirjana Jakšić.

Jakšići su, kaže advokat investitora, u tom postupku mogli da naplate svoja potraživanja – da su samo malo bolje poznavali pravo.

„2013. su Jakšići pokrenuli izvršni postupak protiv njega, koji zbog svoje neukosti do danas nisu završili. Imovinu koju su tražili da se proda je u toku postupka dokazana da pripada trećim licima i izvršni postupak je u tim delovima bio obustavljan“, rekao je advokat Petrović.

Rasplet situacije bio je daleko brži od zapleta. Investitor je Jakšiće tužio tražeći iseljenje iz stana, postupak dobio, a iseljenje je zakazano za 3. oktobar. Planirana je i zaplena nameštaja kako bi se isplatili troškovi izvršitelja, a ono što ostane, kažu – nosiće pred sud.

„Pošto će nas, eto, umanjiti za te stvari, za nameštaj, mislili smo – možda ćemo i to morati da nosimo na ledinu ispred suda. U ovom slučaju ćemo verovatno poneti samo kišobrane, garderobu, decu, I ako nam neko da šator – pa da sud vidi šta je uradio“, kazala je Mirjana Jakšić.

Vreme nije na njihovoj strani – izvršitelj će u utorak u 11h zakucati na vrata Jakšića. Međutim, u toj nameri mogao bi da bude onemogućen, budući da je na društvenim mrežama najavljen građanski protestu cilju sprečavanja investitora da iseli ovu porodicu.