UNS, NUNS: Neprimereno ponašanje Radulovića prema novinarima

Vesti 28. sep 201716:19 > 16:26
Izvor: Logo

UNS i NUNS kritikovali su lidera Pokreta "Dosta je bilo" Sašu Radulovića zbog neprimerenog i neprihvatljivog ponašanja prema novinarima i medijima.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je osudilo i kao neprihvatljivim ocenilo ponašanje lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića koji je u Skupštini Srbije vređao novinarke Politike, Tanjuga, Foneta i Bete i pozvalo ga da prestane tako da se ponaša.

U saopštenju UNS je naveo da je Saša Radulović novinarki Politike Mirjani Čekerevac rekao je da je njen tekst o amandmanima koji je DJB podneo na prosvetne zakone „sramotan i manipulatorski“, a novinarkama agencija Tanjug, Fonet i Beta da „oni rade, ali njihov rad niko ne prenosi“.

Mirjana Čekerevac rekla je UNS-u da joj se za 27 godina, koliko izveštava iz Skupštine, tako nešto nije dogodilo.

„I vlast i opozicija su uglavnom nezadovoljni mojim tekstovima, ali ja sam onda zadovoljna jer znam da je to to. Više od 27 godina ovo radim, znam da političari umeju da budu ljuti, ali me nikada nisu vređali. Ipak, nisam mnogo iznenađena ponašanjem Radulovića, jer se on tako ponaša prema svima“, rekla je Mira Čekerevac.

Ona je kazala da joj je bilo žao kada je ponizio i uvredio kolege iz agencija praktično im rekavši da je njihov rad nebitan. „Može on da misli o medijima i radu novinara šta god hoće, ali ne može da vređa. To je vrhunski bezobrazluk i to je nedopustivo“, rekla je Mira Čekerevac.

Novinarka agencije Beta Žana Obradović rekla je UNS-u da se sa tri koleginice dogovorila da ne odu na konferenciju koju je Radulović držao pola sata nakon što ih je uvredio.

„Rešile smo da ne odemo na konferenciju, iako smo samo nas četiri izveštavale juče sa Skupštine. Nije mi se ovo ranije događalo“, rekla je Žana Obradović.

Iz pokreta Dosta je bilo UNS-u su rekli da će se „javiti kada provere da li Saša Radulović želi da komentariše događaj“, ali odgovor do sada nismo dobili.

UNS je naveo da ovo nije prvi put da Radulović vređa novinare. On je u junu prošle godine odbio da odgovara na pitanja novinara Tanjuga, Studija B i Pinka jer, kako je rekao, „nisu novinari“, a medije u kojima rade nazvao „blatoidima“.

Udruženje je istaklo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu s javnim interesom.

NUNS kritikuje i Radulovića i Boška Ničića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je, takođe, Radulovića zbog, kako se navodi, neprimerenog ponašanja prema novinarima i medijima.

„NUNS podseća Radulovića da su nosioci javnih funkcija dužni da se prema novinarima ponašaju odgovorno i bez ikakve diskriminacije. Svoje nezadovoljstvo ili neslaganje sa medijskim sadržajima mogu izraziti na zakonom propisan način – demantijem, ili žalbama regulatornom (REM) i samoregulatornom telu (Savet za štampu)“, navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio da je i ranije kritikovao Sašu Radulovića zbog uvredljivog ponašanja prema novinarima i medijima.

NUNS je danas kritikovao i postupak gradonačelnika Zaječara Boška Ničića koji je na svom fejsbuk nalogu objavio uvredljiv komentar o dvojici urednika lokalnih medija Za media i bivšeg vlasnika F kanala, objavljujući i njihove fotografije.

U saopštenju NUNS se navodi da je potez čelnog čoveka vlasti u Zaječaru za svaku osudu jer pokazuje njegov neprihvatljiv odnos prema slobodi informisanja koje i po normama srpskog zakonodavstva treba da služi isključivo javnom interesu i gradjanima.

NUNS je naveo da se Ničić i ranije isticao neprimerenim ponašanjem prema medijima i novinarima koji mu nisu „po meri“.

Pre sedam godina, tada takodje s pozicije gradonačelnika, Ničić je zabranio svim direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu da daju izjave za medije bez njegove prethodne saglasnosti.

Ovog puta, verovatno nezadovoljan izveštavanjem o raskalašnom trošenju budžetskog novca, zaječarski gradonačelnik je objavio svojevrsnu poternicu za dvojicom urednika“, naveo je NUNS.

U saopštenju se dodaje i da Ničić možda nije zadovoljan ni saradnjom 14 zaječarskih medija koji su nedavno od Gradske uprave zajedno zahtevali da se bez odlaganja raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, što su podržala i novinarska i medijska udruženja.