Produžen pritvor Bogdanu Mitroviću, uhapšenom u Suvoj Reci

Vesti 28. sep 201715:37 > 15:40
N1

Odlukom Osnovnog suda u Prizrenu Bogdanu Mitroviću (75), uhapšenom krajem avgusta u Suvoj Reci, produžen je pritvor u trajanju od 60 dana, što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila kao "kriminalnu zaveru" i poslednji trenutak da se međunarodni predstavnici u pokrajini zainteresuju za taj predmnet.

Mitrovićev branilac Dejan Vasić rekao je da odluka nije bila neočekivana imajući u vidu izjave svedoka koji su do sada saslušani.

„Naredna dva meseca moj branjenik i ja ćemo iskoristiti da pred tužiocem saslušamo nekoliko naših svedoka, nakon čega će lažne optužbe svedoka diskreditovane“, izjavio je Vasić za agenciju Beta.

On je dodao da je do sada troje od saslušanih svedoka povezalo Bogdana Mitrovića sa ratnim događajima u selu Sopina, kao i to da su svedoci, bili bliski rođaci od kojih je jedan poverenik za povratnike u suvorečkoj opštini.

Vasić je rekao da je Mitrović „pod redovnom terapijom, stabilan, čvrst i nepokolebljiv u dokazivanju svoje nevinosti“.

Mitrović je uhapšen 28. avgusta kada je s članovima porodice organizovano s raseljenim Srbima došao u Mušutište da obiđe svoju kuću, seosku crkvu i groblje, pod optužbom za ratni zločin, prema navodima njegovog komšije Albanca da je učestvovao u selu Sopina u opštini Suva Reka u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva.

Mitrović je tokom saslušanja negirao navode iz optužnice, da nema nikakve veze s ratnim zločinom, a njegov branilac advokat Dejan A. Vasić je postavio pitanje vremenske distance jer se „komšija“ posle 18 godina setio da je Mitrović, čiju je komletnu imovinu uzurpirao i da na ovaj način pokušava da tu svoju pljačku legalizuje.

Odluka je doneta na zahtev specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja, a izrekao ju je sudija Skender Ćoćaj.

Kancelarija za KiM: Produženje pritvora Mitroviću bez osnova

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zgrožena načinom na koji se za još dva meseca produžava pritvor Bogdanu Mitroviću, uhapšenom krajem avgusta u opštini Suva Reka pod lažnom optužbom da je učestvovao u ratnim zločinima.

U saopštenju se ističe da je Mitroviću pritvor produžen bez ikakvog osnova, jer su svedoci u dosadašnjim iskazima potvrdili njegovu nevinost, čime su „posredno potvrdili da je žrtva neprava i pravnog nasilja“.

Poslednji je trenutak da se za ovaj predmet ozbiljnije zainteresuju predstavnici međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji, jer pred sobom imaju flangrantan primer zloupotrebe pravosuđa i kršenja ljudskih prava, navodi Kancelarija.