Đaci OŠ "Svetozar Miletić" vraćaju se na nastavu

N1

Đaci OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu koji nisu krenuli u novu školsku godinu zbog protesta jer ministar prosvete Mladen Šarčević 28. avgusta doneo rešenje o razrešenju direktora škole Miroljuba Mosurovića, od četvrtka kreću na nastavu. Dogovor su postigli Savet roditelja, gradski sekretar za obrazovanje i pomoćnica ministra prosvete.

Na večerašnjem sastanku sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavka Gaka sa bivšim direktorom Osnovne škole „Svetozar Miletić“ u Zemunu Miroljubom Mosurovićem i roditeljima učenika te škole postignut je dogovor da se u četvrtak đaci vrate i školu.

Savet roditelja saopštio je da je dogovoreno da će novog v.d. direktora predložiti kolektiv škole i da će biti imenovan u najkraćem mogućem roku. Kako nezvanično saznajemo, s funkcije će se povući i Mosurović i posle njega postavljeni direktor.

Takođe, naveli su da će novi Školski odbor biti formiran u skladu s procedurom.

Svi pravni mehanizmi koji su nam na raspolaganju biće iskorišćeni u utvrđivanju istine o nezakonitom postupanju inspekcije. Dobijena su čvrsta uveravanja da će rad republičke Prosvetne inspekcije biti predmet posebnog nadzora. Dobijena su čvrsta uveravanja i da neće biti nikakvih negativnih posledica za učenike, roditelje i zaposlene, navodi se u sapštenju.

Roditelji kažu za N1 da im je laknulo što će deca sutra moći da nastave sa školskim aktivnostima.

Večerašnji dogovor postignut je nakon pregovora koji su u školi započeti jutros, u kojima je učestvovala i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološokog razvoja Vesna Nedeljković.

Nedeljkovićeva je poručila da zakoni moraju da se poštuju, da sistem ima svoja pravila i da je zadovoljna što je i bivši direktor Mosurović večeras interes dece stavio na prvo mesto. ”Ministarstvo je sve vreme pregovora insistiralo na očuvanju atmosfere dobrih međuljudskih odnosa u školi, jer je to veoma važno za okruženje u kojem deca uče“, naglasila je Nedeljković.

„Drago mi je da je postignut dogovor, da se normalizuje rad u ovoj školi, jer je interes dece iznad svega. Oni ne smeju više da izgube nijedan dan. Sve drugo ćemo rešiti za stolom”, rekao je Gak.

Twitter Embed Code