Beogradski izbori: Opozicija i vlast opipavaju pulseve

Vesti 27. sep 201719:02 > 19:15
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

"Ispipavanje pulsa" - tako bi se mogla opisati trenutna situacija na političkoj sceni pred beogradske izbore za koje se još ne zna da li će biti u decembru ili u redovnom terminu, na proleće. Stranke vladajuće koalicije mere puls opoziciji, dok opozicione osluškuju puls mogućih koalicionih partnera s kojima bi jedinstveno protiv Vučića.

Drugi dan zaredom gradonačelnik Beograda Siniša Mali siguran je u svojoj odluci da podnosi ostavku.
Mada, kako kaže, tu odluku ne donosi on.

„Ja sam rekao da najverovatnije neću podneti ostavku, izvinjavam se… Rekao sam da najverovatnije hoću podneti ostavku pre isteka svog mandata, a onda me je koleginica, mislim da je sa N1 televizije, pitala, a šta ako su izbori u redovnom roku, ja sam rekao – ako su izbori u redovnom roku onda za to nema potrebe, ali to nije odluka koji ja donosim“, kaže aktuelni gradonačelnik.

Kada će gradonačelniku isteći mandat ne zna ni predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, ali zna da je pobeda – neminovna.

„Kad god budu izbori, izaći ćemo na njih i pobediti. Nama odgovaraju svi termini. A u narednom periodu ćemo razgovarati o tome da li da nastupimo sa SPS ili ne“, kaže Glišić.

Ne zna ni koalicioni partner Srpske napredne stranke Ivica Dačić, da li će SPS nastupiti sa naprednjacima u Beogradu, ali kako kaže o tome će odlučiti matematika.

„To je stvar procene da li dobijamo više sa zajedničkom listom ili ako idemo odvojeno. Politička saglasnost i SNS i SPS postoji, samo je stvar procene“, naveo je lider SPS.

Dok Dačić računa, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji se pominje kao mogući lider nekih opozicionih partija, još razmišlja da li da učestvuje na izborima. U izjavi za Danas kaže da još nije doneo odluku.

Odluku s kim ide na izbore nema ni Demokratska stranka, ali dogovori su u toku.

Da li je Demokratska stranka za to da se napravimo sinergiju glasova i da uđemo odgovorno u ovaj izborni ciklus – da“, kaže Tamara Tripić, potpredsednica Demokratske stranke.

I opozicija i pozicija sada imaju isti zadatak. Gledaju u koliko kolona će da idu na beogradske izbore i razmatraju distribuciju glasova, kaže novinar Đorđe Vlajić.

„Ovo je sve opipavanje pulsa i vladajući opipavaju puls, mudro ćute i ne govore ko je gradonačelnik, što je i normalno jer se on bira na sednici posle izbora“, navodi.

Vlajić smatra da opozicija ne mora da se predstavi u jednoj koloni, jer su kako kaže, mnogo važnije postizborne koalicije jer dogovori pre izbora mogu i da odbiju birače.