DW: Šta Beogradu sprema novi Berlin?

Vesti 26. sep 201711:02 > 11:16
Izvor: AFP/Tobias Schwarz

Nemačka kancelarka Angela Merkel ostaje režiser odnosa sa Beogradom, ali polako ističe vreme ležernog pozivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na prijateljstvo sa Berlinom i njegova vlast moraće da pređe sa reči na dela, ocenjuje se u tekstu o nemačkim izborima koji je objavio Dojče vele.

Da bismo znali kakav će odnos uspostaviti nova nemačka vlada, koja nije ni u nacrtu, i stara vladajuća ekipa sa Vučićem koji je nadležan za sve, Brnabićkom koja o tome nema mišljenje i Dačićem koji zna kako se svađa sa komšijama, moramo kratko opisati dosadašnje stanje.

Autor navodi da je „sa dosadašnjeg stanovišta beogradska postčetničko-postsocijalistička elita veoma korisna“ Berlinu jer „Vučić garantuje tri stvari“. 

Prvo, „Srbija kao hodnik prema bliskoistočnom paklu neće propuštati izbeglice“, drugo „Vučić će uključivati tvrdonacionalni žmigavac, ali će voziti pravo prema Uniji bez kalašnjikova na kolenima“ i treće „garantovaće nisku cenu rada za nemački i svaki drugi kapital u skladu sa svojom neoliberalnom idejom priključivanja malog, uništenog sistema na veliki nadmoćni ekonomski prostor“, navodi autor i dodaje da „dokle god Beograd bude na takvom kursu neće biti konflikta sa Berlinom jer Merkel ostaje režiser odnosa a ona ne voli drame“. 

Berlin nerado menja svoju spoljnu politiku, naročito pod Merkelovom, pa to neće promeniti ni rekonfiguracija njenog kabineta, ali se na unutrašnjem planu očekuje skretanje udesno. Jačanje desnih elemenata doneće najverovatnije nešto tvrđe stavove i u Briselu kada je reč o pregovorima Srbije sa EU, sitničavije pretresanje poglavlja, ali i rezolutniji stav o Kosovu koje je za Berlin nedvosmisleno samostalna država, a za Beograd nije, piše Dragoslav Dedović u autorskom tekstu.

Jačanje desnih elemenata u novoj vladi, predvođenih bavarskim premijerom Zehoferom, doneće najverovatnije nešto tvrđe stavove i u Briselu. U paketu će biti i nešto sitničavije pretresanje poglavlja, ali i rezolutniji stav o Kosovu koje je za Berlin nedvosmisleno samostalna država, a za Beograd nije.

Tako će se iza iste retorike o pravnoj državi, slobodnim medijima i reformama, te normalizaciji odnosa sa Kosovom kriti više zahtevnosti. Teško da će iko u Beogradu sebi i dalje moći da priušti savamalske gafove, a da to ovaj put ne naiđe na otvorenu kritiku, koja se do sada čula iza diplomatski pritvorenih vrata.

No, pre toga Angelu Merkel čeka komplikovan zadatak. Pre nego što Beograd dođe na red, ona do božićnih praznika mora da formira vladu u kojoj će zajedno biti levo-liberalni Zeleni, desničarski nastrojeni i gubicima isfrustrirani bavarski konzervativci i ambiciozni Liberali.

Kako god, vreme Vučićevog pozivanja na prijateljstvo sa Berlinom može se kraće vreme neobavezno nastaviti. Potom će vlast morati da predje sa reči na dela, ocenjuje se u tekstu pod naslovom „Šta Beogradu sprema novi Berlin“.