Inspekcija "trese" školu u Zemunu; Savet: Još jedan pritisak

Vesti 25. sep 201717:45 > 17:46
N1

U Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" u Zemunu ponovo je bila prosvetna inspekcija i najavila da će opet doći. Pokušali smo da saznamo šta je utvrdila, ali bez uspeha. Savet roditelja posetu vide kao još jedan vid pritiska, a zbog blokade škole i protesta nakon smene direktora, sve je više nastavnika i roditelja koji strahuju od krajnjeg epiloga.

  U rano jutro dvadeset petog dana od kako je u drugim školama počela nastava, bez najave, u ovu je ponovo došla prosvetna inspekcija.

„Ušli su, jedan za drugim, postrojeni, sa rečima dežurnom nastavniku – mi smo prosvetna inspekcija. Ušli su u zbornicu.. U zbornici su se zadržali neko vreme, s tim što je vršilac dužnosti insistirao kolegama na hodniku da priđu i da se informišu o čemu je reč“, rekao je Dušan Karleuša, profesor fizičkog vaspitanja.

Ostali su se informisali od kolega između dve smene na sastanku kolektiva. Roditelji koji ne podržavaju bojkot nastave i decu dovode u školu, čekali su zvuk školskog zvona. Razljutilo ih je što se zvono u 13.30 nije oglasilo, ali o tome nisu želli da govore pred kamerama.

Da govori javno odbija i sve više onih roditelja čija deca ne idu na nastavu, jer ih je, kažu, nakon raznih vajber poruka, strah.

„Od toga da nas poznati advokati bez imena i prezimena podržavaju, ali nas upozoravaju da se brinu svi oni koji rade u državnim institucijama ili imaju privatne firme, od pozivanja na odgovornost roditeljsku, od pozivanja na građansku odgovornost. Ovo je zaista veoma, veoma uznemiravajuće“, kaže majka jednog učenika.

Roditelji su jedinstveni u želji da im deca pohađaju nastavu, ali ne i u stavu tiče li ih se smena direktora.

Dok manja grupa roditelja koji ne podržavaju proteste tvrdi da se nastava normalno odvija i svoju decu šalje u školu, predsednik sindikata zaposlenih u OŠ „Svetozar Miletić“ Dragan Marković: „Ne može da postoji normalna nastava ako od 1.200 đaka vi u školi imate 50 učenika. Nastavnici su tu i ujutru i u podne, na svojim radnim mestima, ali plašim se da bez nekog razgovora i dijaloga između ministarstva i nezadovoljnih roditelja koji u znak protesta to rade, ne znam koja će rešenja biti“.

A Ministarstvo prosvete uporno ne odgovara na pitanja N1 – ima li konkretnog plana za rešenje problema. Šta su pokazali nalazi prosvetne inspekcije i kada može da se očekuje da se nastava u OŠ „Svetozar Miletić“ ponovo normalno odvija?