Slučaj Vranjskih i štrajk upozorenja protiv medijskog mraka

Vesti 24. sep 201717:57 > 17:57
N1

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara osudile su pritiske na novinare i medije u Srbiji i pozvale srpske zvaničke da urade to isto. Za to vreme novinarska i medijska udruženja i civilni sektor u Srbiji najavljuju akcije - Za slobodu medija.

Sve to usledilo je kao reakcija na gašenje lokalnog lista Vranjske i štrajka glađu njegovog urednika Vukašina Obradovića. On za N1 kaže da štrajkom nije želeo novčanu milostinju države, već da skrene pažnju na katastrofalnu situaciju na medijskoj sceni.

Zbog ukidanja Vranjskih, Vukašin Obradović stupio je štrajk glađu. Štrajk je prekinuo, ali se time nije prekinulo, kako kaže, srozavanje položaja i ugleda novinara u Srbiji.

„Ako policija ide u hitnu pomoć da vidi da li sam ja zaista imao zdravstvenih problema ili ne, onda to govori o državi, o odnosu prema medijima, o odnosu prema meni, gde se maltene imputira da sam ja iscenirao ceo događaj da bih izvukao neku korist, to je krajnjie ponižavajuće“, kaže Vukašin Obradović.

Novinari Vranjskih, čekaju izveštaj poreske policije, koja ih je – navode, bukvalno opsedala poslednjih nedelja. Do daljnjeg, kažu, njihovi tekstovi biće objavljivani samo na portalu. A zbog sudbine Vranjskih, koje su ugašene posle 23 godine izlaženja, oglasile su se Međunarodna i Evropska federacija novinara.

Predsednik Međunarodne federacije Filip Lerut kaže da „kontinuirani napadi na novine Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji“.

O medijskoj slIci u Srbiji međunarodne organizacije obavestila su novinarska i medijska udruženja, kao i nevladine organizacije, koje ocenjuju da Srpska vlada zastrašuje novinare sa ciljem da potpuno utiša svako nezavisno kritičko mišljenje.

„Smisao ove naše akcije je da pokušamo da stvorimo i međunarodnu klimu u kojoj bi se snažnije od Srbije tražilo da poštuje slobodu medija i slobodu izražavanja. Ne može nama to niko doneti spolja, to mora doći odavde, mi moramo da vršimo pritisak na vlasti što i činimo, a moraju i vlasti da shvate da je sloboda medija zaista važna“, naveo je NUNS.

Mediji, portali, veb stranice organizacija koji se pridružuju borbi za slobodu medija 28. septembra u podne zamračiće ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji, kažu, simbolizuje medijski mrak sa kojim se Srbija godinama suočava.

Profesionalna udruženja novinara i civilni sektor moraju da ukažu glasnije, ovde ima 26 organizacije, otvoreno je za dalje pridruživanje, da ukažu na poziciju…ako treba da sse ukazuje štrajkovima glađu, onda stvarno za tim nema potrebe.

Pored 26 potpisanih organizacija – Za slobodu medija i Protiv medijskog mraka, nema potpisa Udruženja novinara Srbije. U UNS-u kažu da svoj potpis nisu dali jer nije prihvaćen njihov predlog da se aktuelnim saopštenjem podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i da se osudi svako nasilje nad novinarima, uključujući i ono nad novinarima RTS-a i Pinka.