Novinari i NVO u zajedničkoj akciji za slobodu medija

Vesti 24. sep 201709:34 > 14:27
Shutterstock

Gašenje Vranjskih i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika ovih novina Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, ukazuju novinarska, medijska udruženja, redakcije i organizacije civilnog društva i najavljuju zajedničke akcije u borbi za slobodu medija.

Integralni tekst njihovog zajedničkog saopštenja glasi:

„Obaveštavamo domaću i međunarodnu javnost da je u petak, 22. septembra, doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji.

Grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji, koji je prošle nedelje ugašen zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka.

Gašenje ovih novina i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini.

Grupa je formirna u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara.

U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer.

Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Grupa je otvorena za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca.

Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji.

Grupa će blagovremeno obaveštavati javnost o planovima, daljim koracima i načinima delovanja.

Pozivamo sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji.

Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji.

Grupa će distribuirati uputstva za ovu koordiniranu akciju kroz svoje kanale, a svako ko želi da se priključi može da pošalje mail na [email protected].

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživaćka novinarska mreža – BIRN, Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, Centar za praktičnu politiku CRTA, Dnevni list Danas, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava – YUCOM, KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Kuća ljudskih prava, Lokal Pres – Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš, Nedeljnik Kikindske, Nedeljnik, Novi magazin, Nedeljnik Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija“.

Zašto UNS nije potpisao proglas?

N1

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da nije potpisalo saopštenje grupe nevladinih organizacija i medija koja je izdala proglas „Za slobodu medija“ i protiv „medijskog mraka“ jer nije prihvaćen predlog UNS-a da se ovim saopštenjem podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i da se osudi svako nasilje nad novinarima, uključujući i nad novinarima Radio-televizije Srbije i Pinka.

„UNS ostaje čvrsto pri stavu da se mediji i novinari ne smeju razdvajati na ‘naše’ i ‘njihove’ i da se u akcijama protesta zbog ugrožavanja slobode medija i podrške kolegama ne smeju praviti podele na podobne i nepodobne novinare“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Ta novinarska organizacija navela je da će nastaviti da se u svakoj prilici bori za slobodu medija i osnaživanje novinara, ne praveći podele medju njima.

„Zbog ovih činjenica i zbog toga što nije prihvaćen naš predlog da se osude svi napadi na novinare i svaki pritisak na lokalne medije, UNS nije imao druge mogućnosti sem da ne potpiše saopštenje grupe organizacija“, saopšteno je iz te organizacije.