DJB: Ponašanje Maje Gojković licemerna predstava za javnost

Vesti 22. sep 201715:43 > 15:45
N1

Pokret Dosta je bilo ocenio je da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković priredila "još jednu licemrenu predstavu za javnost" kada je na sednici parlamenta u četvrtak zaplakala "predstavljajući sebe kao žrtvu izmišljenih uvreda" opozicionih poslanika.

DJB ocenjuje da Gojković pokušala da prikrije „brutalno“ vređanje koje je kulminiralo oduzmanjem reči poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj.

Gojković je na sednici u četvrtak zaplakala jer je opozicija optužila da je diskirminisala poslanicu DJB Mihajlovsku kojoj nije dala reč.

„Način na koji diskriminišete osobe sa invaliditetom u ovoj skupštini je prevazišao svaku meru. Ako vi niste čuli da se se gospođa Mihajlovski javila za reč, da je pokušala da govori dok ste se vi pretvarali da je ne čujete, a ona ne može da ustane i da dođe do mikrofona, stvarno treba da joj se izvinete“, rekla je poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov Maji Gojković, koja je posle toga rekla da su to najteže uvrede koje su joj upućene, a potom se i zaplaka.

DJB ocenjuje da je Gojković nastavila uobičajenu praksu vođenja skupštinskih zasedanja: bez slušanja oduzimala je reč opozicionim poslanicima, optuživala ih za uvredljivo dobacivanje, ne dozvoljavajući im replike, dok poslanicima vladajuće većine dozvoljava da najgrublje vređaju poslanike opozicije.

„Tako je poslanik SNS-a Marko Atlagić vređao koga je stigao, a na rasipanje uvreda nadovezao se i Marijan Rističević. Međutim, omalovažavanje poslanika i Skupštine Srbije dostiglo je vrhunac kada je Maja Gojković poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj oduzela reč i pravo da iskoristi preostalo vreme za raspravu. Iako je Gojkovićeva odbacila optužbe da diskriminiše poslanike sa invaliditetom, činjenice i snimci iz parlamenta pokazuju nešto drugo“, navodi se u saopštenju DJB.

Prema njihovoj ocenju, predsednica Skupštine pravila se „nevešta“ i tobože nije videla poslanicu Mihajlovski koja je i počela da govori iz poslednje klupe.

DJB dodaje da poslanica Mihajlovski, koja je u invalidskim kolicima, sedi u poslednjem redu, koji nije namenjen poslanicima, zbog ranije odluke predsednice Skupštine.

„Poslanica sedi u ‘magarećoj klupi’ umesto da sedi u prvim redovima do kojih je moguće stići u invalidskim kolicima“, navodi se u sapštenju.