SAD traže objašnjenje za paljenje ambasade i braću Bitići

Vesti 22. sep 201714:57 > 15:00
Tanjug/AP/Richard Drew

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa višom zamenicom pomoćnika američkog državnog sekretara, Elizabet Milard, koja je ponovo tražila od Vučića objašnjenja za paljenje Ambasade SAD u Beogradu i ubistvo braće Bitići.

Milard je ocenila da je uloga Srbije u regionu pozitivna i konstruktivna i da je za Vašington značajno da se očuva i unapredi njena stabilnost, čime se stvaraju povoljni uslovi za dolazak stranih investitora.

Ona je rekla da SAD u potpunosti podržavaju evropski put Srbije i istakla da su spremni da joj na tom planu pomognu, saopšteno je iz pres-službe predsednika.

Na sastanku je konstatovano da razvoj bilateralnih odnosa ima pozitivan trend.

Vučić je ponovio da spoljnopolitički prioriteti Srbije ostaju evropske integracije, regionalna stabilnost i dijalog sa Prištinom s ciljem iznalaženja dugoročnog rešenja koje ne bi bilo na štetu Srbije i kojim bi obe strane bile podjednako zadovoljne ili nezadovoljne.

Viši sud u Beogradu odložio je za 28. septembar ponovljeno suđenje optuženima za paljenje američke Ambasade 2008. godine, posle mitinga „Kosovo je Srbija“ u Beogradu.

U slučaju Bitići, reč je o trojici braće Bitići koji su se borili protiv srpskih vlasti na Kosovu 1999. godine, a osuđeni su za nelegalan ulazak na teritoriju tadašnje Jugoslavije. Ubijeni su nekoliko dana pre isteka kazne i sahranjeni u masovnoj grobnici na istoku Srbije.