Optužni predlog protiv predsednika Višeg suda u Šapcu

Vesti 22. sep 201712:01 > 12:05
N1

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva, predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića i sudije tog suda Olivere Lazarević zbog zloupotrebe službenog položaja, saopšteno je danas.

Optužni predlog Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu podnet je i protiv Dragana Radivojevića iz Loznice i Dušana Dozeta iz Pančeva, koji su osumnjičeni za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

Kako se navodi, Lazarev se tereti da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu zloupotrebio službeni položaj tako što je omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka, zahteva za ponavljanje krivičnog postupka, iako za to nije bilo osnova i na taj način omogućio da Dozet izbegne služenje kazne zatvora od sedam meseci.

„Na izvršenje tog krivičnog dela okrivljenog Lazareva su podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dozet, a u izvršenju istog mu je pomogla okrivljena Lazarević, sudija Osnovnog suda u Loznici. Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova koji su odlučivali o zahtevima za odlaganje kazne zatvora i te zahteve neosnovano usvajali“, navodi se u saopštenju.

Dodaje da su tako omogućavali da se kazna odlaže po nekoliko godina i tako zastari.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se nakon održanog glavnog pretresa i izvođenja predloženih dokaza svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora.