Ministarstvo: Kontrole i narednih dana u zemunskoj školi

Vesti 21. sep. 201721:21 > 21:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministarstvo prosvete najavilo je da će i narednih dana predstavnici tog ministarstva posećivati Osnovnu školu "Svetozar Miletić" u Zemunu, kako bi se uverili da se nastava organizuje za učenike čiji roditelji žele da im deca pohađaju nastavu.

Tu školu, u kojoj nema nastave u znak protesta zbog smene direktora Miroljuba Mosurovića koga podržava Savet roditelja, danas su posetili predstavnici resornog ministarstva kako bi se omogućila „normalizacija rada škole“, navelo je ministarstvo.

„Zaposleni koji su u tom trenutku bili u školi nisu bili zainteresovani za razgovor dok su pojedini roditelji upućivali pogrdne reči predstavnicima ministarstva“, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Bogoljub Lazarević rekao je da je u toku nezakonita obustava rada i da škola ima „legitimno postavljene organe i da nastava mora da se odvija“.

Rešenje o smenjivanju direktora doneo je 28. avgusta ministar Mladen Šarčević, nakon što je prethodno rešenje doneto u martu poništio zbog protesta roditelja.

Prema navodima medija, rešenje je doneto, jer je direktor nezakonito primao u radni odnos kadrove koji nemaju potreban nivo stručne spreme, da je broj učenika u razredima veći od propisanog zakonom, da škola nema plan stručnog usavršavanja zaposlenih.

Roditelji po kiši napravili živi lanac

Izvor : Ne damo Ljubu/ Facebook

Skup roditelja đaka OŠ „Svetozar Miletić“ održan je i u četvrtak uveče, 16. put, a iako je padala kiša i bilo hladno, nekoliko stotina njih je prisustvovao sastanku u dvorištu. Predstavnici Saveta roditelja su informisali okupljene roditelje o današanjem dolasku Republičke prosvetne inspekcije za koju nisu znali, kako kažu, da li je njen dolazak mera koju je najavio ministar ili ne. Ponovljeno je da je Savet roditelja za dijalog, ali da nažalost niko od nadležnih ne želi da razgovara. S obzirom na to da iz ministarstva niko ni ne komunicira sa roditeljima ne znamo zapravo šta su stvarne namerne ministra ali vidimo da se pojačava pritisak uz upotrebu pretnji, navedeno je u saopštenju.

„Na skupu su pozvani svi roditelji da ostanu mirni i dostojanstveni jer su Zakon i istina na njihovoj strani. Svi se slažemo da nam je cilj isti, a to je opstanak ove dobre škole ali su nam taktike različite. O svakom predlogu rešenja ćemo razgovarati i na kraju roditelji su ti koji će odlučiti. Huškanje ljudi na ljude koristi samo onima koji su sve ovo i uradili. Našim mirnim ponašanjem pokazujemo primerom i ministru kako se vodi civilizovan dijalog“, navodi se.

Nakon sastanka roditelja napravljen je simboličan „živi lanac“ oko cele škole.