Za vladajuću koaliciju nisu svi napadi na novinare isti

Vesti 20. sep 201718:51 > 19:18
N1

Medijska scena uzburkana je još od vikenda i protesta Dveri ispred zgrade TV Pink. Zato je pitanje odnosa države i politike prema medijima bila jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo i u Skupštini Srbije.

Slike napada na novinarke Pinka nakon skupa koji je organizovao pokret Dveri, za poslanike vladajuće stranke oslikavaju srpsku opoziciju. Pre svega, one koji su skup organizovali, kaže Vladimir Orlić iz SNS-a.

“Lice čoveka sa više od dva promila alkohola u sebi, koji ne gleda šta će da uništi i koga da udari, to je njihova slika i prilika. Čoveka koji je više zver nego čovek. A opet, ima i to nekog smisla, pričamo o pristalici pokreta ‘Zveri’, je l’ se tako zovu”, upitao je Orlić.

Lider prozvanog pokreta Boško Obradović tvrdi da je do incidenta došlo nakon njihovog skupa. Odgovornost za ono što se desilo, kaže, oseća, ali žali samo zbog jedne stvari.

“Mi smo pogrešili u subotu što nismo napali direktno Željka Mitrovića, kao izvor sveukupnog medijskog zla u Srbiji. I neću više da budem politički korektan prema Željku Mitroviću – mora da se zna šta je zlo u ovom narodu i državi i to zlo mora da završi u zatvoru”, poručio je Obradović.

Ipak, vladajuća koalicija menja ploču kad se radi o salvi uvreda na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

„Tog novinara, kog ste pomenuli, je l’ ga neko udario? Nisam upoznat sa sadržajem saopštenja, niti sa živitnim navikama gospodina, ali nije moje da sudim da li nešto jeste ili nije. Ali to da poredite sa premlaćivanjem žene? Molim vas”, smatra Vladimir Orlić.

“Narkoman”, “strani plaćenik”, “pirsingovani mazohista”. Za poslanicu Sandu Rašković Ivić, epiteti su koji ne priliče ni uličarskom rečniku.

“To nije komunikacija ni najprimitivnijih ljudi, ne bi smela da bude, a kamoli ljudi koji su ministri i narodni poslanici”, izričita je ona.

Teške reči, kako ih nazivaju u Srpskoj naprednoj stranci, dobiće svako ko ih zasluži, ali nisu želeli da komentarišu da li su novinarki KRIK-a bili ti zaslužili da budu na meti.