Opozicija o zakonu o obrazovanju: Sva vlast ministru

Tanjug/Dimitrije Goll

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije tokom rasprave o predlozima zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju najviše su kritikovali odredbe prema kojima će izbor direktora škola biti u rukama ministra prosvete i što će Akreditaciona komisija biti Vladino telo.

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj rekao je da se prosvetni zakoni suviše često menjaju u Srbiji i da je vreme za raspravu o dva zakona trebalo produžiti, odnosno da rasprava nije trebalo da bude objedinjena.

On je istakao da će Srbija morati da se vrati na sistem unificiranih udžbenika i naveo da često dolazi da potkupljivanje nastavnika kako bi preporučili udžbenike određenih izdavača.

„To su ‘dosmanlije’ posle petooktobarskog puča potpuno ukinule i omogućile su svima da pišu udžbenike i onda imamo konkurenciju među piscima udžbenika ne na osnovu kompetencija, nego na osnovu snalažljivosti, pa dolazi do potkupljivanja nastavnika“, rekao je Šešelj i kritikovao što profit od izdavanja udžbenika u Srbiji ostvaruju i pojedine izdavačke kuće iz inostranstva.

On je kazao da se SRS zalaže za ukidanje prijemnih ispita, kao i za povećanje broja prosvetnih inspektora.

„Zalažemo se da upis na fakultete bude potpuno slobodan, ali da prva godina bude selektivna… To je bolji metod nego da ljudi biraju fakultet ne po svom izboru, nego po tome gde ima mesta“, dodao je Šešelj.

Predstavnica poslaničkog kluba „Za spas Srbije – Nova Srbija“ Sanda Rašković Ivić rekla je da je autonomija univerziteta ugrožena zakonom i založila se da Nacionalni savet bira Skupština a ne Vlada Srbija.

„S druge strane, uvodi se Agencija za akreditaciju… i ona postaje još jedan instrument Vlade i dovodi u opasnost autonomiju obrazovanja“, navela je Sanda Rašković Ivić i dodala se zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ministar „de facto“ i „de jure“ bira direktore i da se time uvodi politička dimenzija u obrazovanje.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kritikovao je mogućnost koja je data ministru da postavlja sve direktore osnovnih i srednjih škola u Srbiji i pitao: „Kada SNS stavi na sto spisak 2.000 direktora koji će biti partijski direktori SNS da li će ministar Šarčević moći da odbije da potpiše njihova imenovanja?“.

On je potom izneo podatak da je za direktora jedne osnovne škole u Čačku postavljena osoba koja nikada nije radila u osnovnoj školi, kao i da je u jednoj srednoj školi u Čačku postavljen direktor koji nikada nije radio u srednjoj školi.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvodi hegemonija ministra.

„To je prevelika odgovornost. To se ne radi ni u vojsci ni u policiji. To se ne radi nigde… To znači da ako vi postavljate direktore, da ste vi odgovorni za sve što se dešava u svakoj školi“, naveo je on.

Komentarišući način izbora direktora škola, Šarčević je rekao da se nekome ko je loš menadžer ne može dati autonomija.

Poslanica Demorkatske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da srpskom školstvu treba revolucija, a umesto toga dobijamo zakon kojim ministar prosvete grabi svu vlast i ne rešava nijedan postojeći problem, već stvara nove.

Prema njenim rečima DS neće podržati predloženi zakon, koji je sistemski naopako postavljen.

„Amandmanima ćemo pokušati da sprečimo ministra da postavlja i smenjuje direktore škola po Srbiji, da donosi nastavne planove, da odlučuje o akreditaciji fakulteta, da zapošljava nastavnike, da dodnosi sistem ocenjivanja“, navela je ona.

„Da je ministar i sam Dositej Obradović bilo bi mu previše nadležnosti“, zaključila je Jerkov.

Poslanik pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović kazao je novinarima u Skupštini da je očekivao da kada se predlaže novi zakon da isti i reši probleme u oblasti obrazovanja, ali da ipak neće, već da će otvoriti prostor za nove.

Dodaje da predloženi zakon ne prepoznaje probleme vršnajčkog nasilja, da nije rešen problem sa oduzimanjem licence profesorima, a kritikovao je i predlog da ministar imenuje direktore.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da predloženim zakonom ministar grabi svu vlast za sebe i da se dobija sistem u kom se sve kontroliše, a ništa ne poboljšava i da se samo stvaraju dodatni problemi.

Ona je kazala da se sadašnje obrazovanje od nekadašnjeg razlikuje samo po tome što „deca ne kleče na kukuruzima“ i ne dobijaju packe zbog grešaka.