Đorđević: Zakon o finansijskoj podršci porodici na proleće

Vesti 18. sep 201715:13 > 15:18
N1

Ministar Zoran Đorđević je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Džejms Ruf rekao da će Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom Skupštini Srbije biti dostavljen u oktobru, a da usvajanje izmena Zakona o socijalnoj zaštiti očekuje na proleće sledeće godine.

On je najavio izradu socijalnih karata koje će omogućiti da pomoć dobiju oni kojima je neophodna i da se ujedno spreči svaka zloupotreba, ali i mogućnost kategorizacije kao pravednijeg načina raspoređivanja sredstava, saopšteno je posle sastanka.

Predstavnike MMF Đorđević je informisao o detaljima i merama Protokola o saradnji Poreske uprave i Inspektorata za rad kako bi se smanjio broj radnika koji rade na crno i suzbijala siva ekonomije, a koji će imati i finansijske efekte na budžet Srbije.

Kako je istakao, cilj njegovog ministarstva je da se sredstva kojima raspolaže troše na pravi način.

„Želimo da završimo sve procese, da povećamo broj domaćih i stranih investitora u Srbiji, unapredimo poslovni ambijent, a samim tim povećamo i broj zaposlenih“, kazao je Đorđević.

Džejms Ruf je istakao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, a posebno ohrabren iznetim planovima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socalanu politku, čiji je cilj uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema, a koje može da očekuje punu podršku MMF-a, navodi se u saopštenju.

Tehnička misija MMF-a boravi u Beogradu od 13. septembra i sa srpskim vlastima razgovara o sprovođenju mera dogovorenih aranžmanom iz pedostrožnosti koji ističe februara iduće godine.