Vučić: Vukov sabor danas najvažniji skup u Srbiji

Vesti 17. sep 201713:20 > 13:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je na završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću da je to najvažniji skup danas u Srbiji jer su jezik i pismo konstitutivni element i bitan faktor razvoja nacije i dodao da će to ostati tako sve dok Srbija bude imala odgovornu Vladu koja zna gde su joj koreni i šta su tradicionalne vrednosti.

Na otvorenoj pozornici u Tršiću, Vučić je rekao da će i Deklaracija o opstanku srpske nacije, koja će se uskoro naći pred poslanicima Srbije i Republike Srpske, pre svega obuhvatiti pravo Srbima na korišćenje jezika i pisma, na informisanje na svom jeziku i izučavanje srpske istorije.

„Zluradima još jednom poručujem da ona nema veze sa hegemonizmom već samo ima za cilj da pravovremeno zaštiti jezik i pismo kao važan deo srpske kulture. To ne može, a i da hoće neće uspeti da nam zabrani niko“, rekao je Vučić.

Govoreći o značaju rada Vuka Stefanovića Karadžića, Vučić je rekao da njegov pravi značaj i doprinos može da se utvrdi tek kada se pogleda šira slika i istorija čitavog ljudskog roda, jer su svi veliki reformski procesi poput renesanse ili reformarcije, počeli reformom jezika.

„On (Vuk) je preveo bibliju na narodni srpski jezik, sakupljao priče, pesme i basne i tako omogućio Srbima da otkriju sopstveni identitet… On je podloga iz koje su nikli i Andrić i Crnjanski i Kiš. Bez njega ne bi znali ni ko smo ni odakle smo ni gde idemo“, rekao je Vučić i dodao da su Srbi dobili i ime i identitet i prošlost i budućnost kada je Vuk Karadžić 1847. godine u Beču objavio prevod Novog zaveta.

On je ocenio da je Vuk Karadžić bio i veliki evropejac i građanin sveta, ali i veliki Srbin i patriota koji je čuvao srpstvo i jezik i kada je bio u milosti i kada je bio u nemilosti srpskih vladara.

„Prosvetlio je jezikom ne samo Srbiju, nego i sve krajeve u kojima žive Srbi. I svi su prihvatili srpski jezik i pismo i zato je naša obaveza danas da ga negujemo i čuvamo“, rekao je Vučić i dodao da je Vuk, u tom smislu, rame uz rame sa onim što je u svojoj oblasti uradio Nikola Tesla.

Vučić je naveo i da je Vuk Karadžić, kao neposredni učesnik Prvog srpskog ustanka, sakupio ogroman materijal i opis važnih ličnosti i bitaka i da je čak i čuvenom istoričaru Leopoldu Rankeu ustupio materijal na osnovu kojeg je on napisao svoje delo „Srpska revolucija“, iz koje je Evropa saznala za događaje u Srbiji.

Obraćajući se prisutnima u Tršiću, Vučić je rekao da mu je veoma drago što se u publici nalazi puno dece i da je naročito srećan zbog toga što je danas čuo da je u prvoj polovini godine u Krupnju i Rađevini rođeno više beba nego u čitavoj prošlog godini.

Predsednik je izrazio nadu da će taj trend biti nastavljen.