Milošević: Osuda napada na novinare, nema opravdanja

Vesti 17. sep 201710:51 > 10:59
Podeli:
Izvor: N1

Urednik ekonomije u listu “Danas” Aleksandar Milošević izjavio je u Novom danu TV N1 da se nasilje nad novinarima Pinka i RTS-a mora osuditi i da u tom slučaju nema mesta relativizaciji. Milošević smatra da su nerešeni slučajevi dosadašnjih napada na novinare doveli do toga da ljudi smatraju da mogu fizički da se obračunavaju sa neistomišljenicima.

Na protestu Dveri ispred zgrade TV Pink juče su napadnute dve novinarke te televizije, dok su u incidentu na protestu ispred RTS-a jajima pogođeni novinar i snimatelj javnog servisa.

Svako nasilje nad svakim novinarom mora biti osuđeno, decidan je Milošević.

“To što se dogodilo (novinarki Pinka) Gordani Uzelac i novinarima RTS-a ne sme da se ponavlja, dobro je što je počinilac odmah uhvaćen. Mi u ‘Danasu’ znamo kako je to, našu novinarku Lidiju Valtner maltretiralo je obezbeđenje na skupu SNS-a i do danas nismo videli nikakvu reakciju, iako su počinioci identifikovani”, podseća on.

Kaže da mu je i drago da je video hitru reakciju ministra policije Nebojše Stefanovića koji je napad na novinare okarakterisao kao “fašizam”, i dodaje da bi voleo da ministar tako okarakteriše i ostale napade na novinare.

Komentarišući saopštenje pokreta Dveri da se za vreme protesta ispred Pinka “nije dogodio nikakav incident”, Milošević je rekao da je očigledno da je Gordana Uzelac napadnuta i udarena, i da to niko ne sme da osporava.

“Taj čovek mora biti kažnjen najstrože, jednom moramo da vidimo da vlast stane na stranu onih koji su napadnuti, a ne onih koji napadaju”, poručuje Milošević uz ocenu da je upravo to što raniji slučajevi napada na novinare nisu kažnjavani, dovelo do toga da neko smatra da može da se fizički obračunava sa novinarima sa čijim se radom ne slažu.

“Kada su napali Lidiju Valtner niko nije odgovarao, obili su i ispreturali stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo i još čekamo da vidimo ko je obio, niko ne zna, kada su novinara Ivana Ninića pretukli, ne znamo ko ga je pretukao, ko je bacio bombu na stan Dejana Anastasijevića…”, podseća Milošević.

Srećom u slučaju napada na novinarku Pinka imamo epilog i napadač je uhapšen, kaže novinar “Danasa” i dodaje da bi voleo da svi novinari imaju jednak status, a ne da napadači budu procesuirani samo kada se radi o napadu na medije bliske vlastima.

Debakl Vučićeve borbe protiv korupcije

Aleksandar Milošević se u tokom prelistavanja štampe u Novom danu osvrnuo i na tekst “Danasa” naslovljen „Debakl Vučićeve borbe protiv kriminala i korupcije“.

Podseća da borba protiv korupcije, od kada je SNS na vlasti, nema epilog, i da je do sada jedino procesuiran Miroslav Mišković koji je prvostepeno osuđen za pomaganje svom sinu u izbegavanju plaćanja poreza, i gde je žalbeni postupak u toku.

Milošević ističe da, uprkos najavama, slučajevi 24 sporne privatizacije nisu rešeni, i da nijedan tajkun nije procesuiran.

“Ta borba protiv korupcije se više vodi u medijima, rečima, nego što se vodi u procesima”, kaže novinar “Danasa” i ukazuje na to kako se reč “tajkun” koja se često koristi u predizbornim kampanjama, ubrzo posle izbora zameni terminom “biznismen” koji označava nešto dobro, nekoga ko doprinosi zajednici.

Neobična dešavanja u kragujevačkom Fijatu

Milošević je prokomentarisao i dešavanja u kragujevačkom Fijatu, gde je, prema navodima sindikata “Nezavisnost”, Samostalni sindikat delio novac radnicima “kao naknadu za dane provedene u štrajku“.

“To je jedan neobičan slučaj. Sindikati moraju da štiti radnike, da skupljaju novac i dele pomoć. Ali 250.000 evra je veliki novac, nemoguće je da je iz internih prihoda i došao je spolja. Taj Sindikat je prvi dan rekao da je njima Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) dao taj novac, što je (Ljubisav) Orbović odmah demantovao. Onda smo ponova zvali sindikat u Kragujevcu i rekli su nam da im nije SSSS dao novac, već donatori iz inostranstva koji žele da ostanu anonimni”, navodi Milošević.

Podseća i da sindikat “Nezavisnost” smatra da je Samostalni sindikat novac dobio od Fijata, ali da u italijanskoj kompaniji “poslovično ćute”.

Gost Novog dana smatra i da problemi radnika Fijata nisu rešeni okončanjem štrajka u toj fabrici, i da su radnici nezadovoljni dogovoreni povećanjem plate od oko tri odsto.

“Mislim da je to bio medijski spin da Fijat odlazi iz Srbije. Ukupne plate su tek dva do tri odsto troškova Fijata, to ne utiče da na odluku da li će ostate ili ne. To je tada iskoriščeno i od strane Vlade i Fijata za pregovore o novom ugovoru, da bi se opravdale nove subvencije”, ocenjuje Milošević.

Ozbiljni problemi u EPS-u

Urednik ekonomije u listu “Danas” govorio je i o stanju u EPS-u, povodom teksta u nedeljniku “Vreme” – „Preti li Srbiji mrak“ – u kojem se navodi da na deponijama termoelektrana Nikola Tesla A i B, nema ni upola uglja koliko je potrebno za stabilan rad tokom zime.

Milošević upozorava da u EPS-u postoje ozbiljni problemi sa upravljanjem, te da je to preduzeće direktni krivac što privredni rast ove godine neće dostići projektovanih tri odsto, jer se blagovremeno pripremili za proteklu zimu zbog čega je proizvodnja podbacila.

Prosečna plata od 500 evra nije realna

Milošević smatra da najava predsednika Vučića da će prosečna plata u Srbiji na kraju naredne godine biti 500 evra nije realna.

Reč je o projekciji predsednika koja građanima trba da ulije nadu, ali koja je neostvariva, kao što se nisu ostvarile ni njegove ranije projekcije, kaže Milošević.

Sa rastom BDP-a od dva do tri odsto, nemoguće je da prosečna plata poraste na 500 evra sa sadašnjih 48.000 dinara, ističe Milošević i dodaje da većina građana Srbije ima znatno manju platu i od te zarade koja je, prema statistici, danas prosečna.

Urednik ekonoije u “Danasu” smatra nije realno ni da povećanje plata u javnom sektoru bude 10 odsto kako to spekulišu pojedini mediji.