Miletić: Optimista sam za zakon o registrovanom partnerstvu

Vesti 16. sep 201712:47 > 12:57
Podeli:
Izvor: N1

Predstavnik nemačkog Bundestaga Volker Bek izjavio je da se nada da će srpski parlament uskoro izglasati zakon o istopolnim brakovima kao što se desilo u Nemačkoj, dok je LGBT aktivista Goran Miletić rekao da se nada da će biti donet zakona o registrovanom partnerstvu.

Miletić, koji je direktor za Evropu nevladine organizacije Civil Rights Defenders, rekao je na Međunarodnom Prajd forumu u Beogradu kazao da misli da istopolni brak neće biti uskoro zakonski dozvoljen u Srbiji, ali da se nada da registrovano partnerstvo hoće.

„Moram reći da sam optimista po pitanju donošenja zakona o registrovanom partnerstvu, i pritom ne mislim na ovu ili narednu godinu, ali ipak pre nego što nam se čini“, kazao je Miletić.

On je dodao da veruje da će se registrovano partnerstvo ozakoniti do 2025. godine, kada se očekuje da Srbija postane članica Evropske unije i da većina političkih partija u Srbiji nije protiv toga.

Miletić je rekao da će Paradi ponosa, koja će sutra biti održana u Beogradu, prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i nekoliko ministara, što kako je rekao, pokazuje da se napreduje u ostvarivanju prava okupljanja LGBT zajednice u Srbiji.

Član Bundestaga Volker Bek je rekao da je „borba“ za Zakon o istopolnim brakovima u Nemačkoj trajala 28 godina.

„Naša borba nosi dve poruke – da svaka grupa može promeniti stavove građana, što joj demokratija omogućava, i da nikada ne treba odustajati prerano“, kazao je Bek.

On je dodao da je to što će premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovati sutrašnjoj Paradi stavlja Srbiju korak ispred Nemačke, jer Angela Merkel nije prisustvovala paradi u Nemačkoj.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt rekao je da se u Srbiji vid napredak u ostvarivanju prava izražavanja LGBT zajednice u poslednje tri godine i da se kroz inkluziju društva povećava potencijal koji ljudi mogu da ostvare.

„Vlada ne može sama izgraditi inkluzivno drušvo, to se mora raditi zajednički sa različitim institucijama, građanima, medijima i društvenim organizacijama“, kazao je Kartrajt.