Dodik: Republika Srpska u budućnosti u Srbiji

Vesti 15. sep 201718:44 > 20:18
FoNet/Zoran Mrđa

Predsedniki Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je večeras da se zna šta Srbi u tom entitetu Bosne i Hercegovine žele - da budu zajedno sa Srbijom i da "RS pripada Srbiji, šta god rekli u Stejt dipertmentu, Briselu" ili na nekom drugom mestu.

Dodik je, na otvaranju „Dana Srpske u RS“, rekao da je uveren da integracija RS u Srbiju u budućnosti neće doći u pitanje, i da to nije samo san.

Ne želim da se odreknem svojih snova da Srbija i RS budu budu jedno, u državnom, političkom i materijalnom smislu, poručio je on.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, trajaće sedam dana i odvijaće se u 20 gradova, i na njoj će biti predstavljena privreda, kultura, nauka i sport RS.

Otvaranju manifestacije, iako je bio najavljen, nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kao izaslanika poslao generalnog sekretara svog kabineta Nikolu Selakovića.

U ime Vlade Srbije, svečanosti je prisustvovao prvi potpredsednik Ivica Dačić.

Dodik se ranije danas sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u razgovoru su ocenili da Beograd i Banjaluka nikada nisu bolje sarađivali, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Oni su se saglasili da će u narednom periodu još bliže sarađivati na polju ekonomije i infrastrukture, kao i da će timovi Srbije i Republike Srpske početi da rade na sastavljanju Deklaracije o opstanku srpske nacije.

Izražavajući zahvalnost za dosadašnju podršku Srbije, Dodik je kazao da je očekuje i u budućnosti.

Vulin: RS jedan od prioriteta spoljne politike Srbije

Tanjug/Sava Radovanović

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je na „Danima Srpske u Srbiji“ da je Republika Srpska jedan od prioriteta spoljne politike Srbije, a da je Srpska u dejtonskim okvirima garant opstanka srpskog naroda.

„Republike Srpske ne bi bilo da nije bilo pretnje o istrebljenju srpskog naroda. Govoriti o Republici Srpskoj, a ne poći od činjenice da Srbi imaju pravo da odlučuju o sebi i svojoj sudbini, ne bi bilo moguće“, rekao je Vulin.

On je naglasio da upravo zato predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada ne propusti priliku da kaže koliko je uz Republiku Srpsku i koliko je Srbija spremna da pomogne politički, finansijski i na svaki drugi način.

„Republika Srpska može na svaki način da računa na svoju Srbiju, baš kao što Srbija zna da je niko nigde ne voli kao što je vole u Republici Srpskoj“, istakao je Vulin.