Da li je Srbija demokratska zemlja, osim na papiru?

Vesti 15. sep 201718:32 > 19:29
ANADOLIJA/Erkin Keçi

Danas se obeležava Međunarodni dan demokratije. Dokle je Srbija stigla u demokratizovanju institucija, građana i celokupnog društva? I da li je Srbija uopšte demokratska zemlja?

Demokratija je oblik vlasti u kom sve odluke donose direktno ili indirektno građani. Po ovoj najprostijoj definiciji, čak i Severna Koreja za sebe tvrdi da je demokratska. Ipak, demokratija je mnogo više od definicije. Prema rečima direktorke centra za kulturnu dekontaminaciju, Borke Pavićević, demokratija je živ organizam, koji u Srbiji izumire.

„Sloboda i demokratija su vezani sa kreativnim potencijalom koji se onda oslobađa, ako vi to smrznete, kao što je kod nas slučaj, onda je teško doći do novih ideja. Nije bitno da vi imate, posedujete. Bitno je da ste u sposobnosti da stvorite, onda je demokratija živa, onda je nacija živa, onda je narod živ, onda su građani živi“, ocenjuje Borka Pavićević.

A kakvi su onda građani Srbije?

„Nema dobre države bez dobrih građana, a da li naša država proizvodi dobre građane – ne“, postavlja pitanje i odgovara Dragoljub Mićunović.

Prema njegovim rečima, Srbija je deklarativno demokratija, a za takvo stanje, pronalazi i krivca.

„Ako ćete pravno, taj Ustav je demokratski. Ako ćete praktično, vi imate vladavinu jednog čoveka, koja vodi populizmu i to nije nikakva tajna, a ni hrabrosti, ja to govorim mnogim diktatorima, od Josipa Broza do danas. Nemojte me začikavati da li ću reći“, kaže Mićunović.

A upravo je hrabrost da se javno izgovori jedno od načela demokratije. Novinarka NIN-a Vesna Mališić kaže da je Srbija zapuštena zemlja i da se ne bavi slobodom medija i uređivanjem institucija.

„Kada imate situaciju da vam je predsedenik države predsednik svega, on otvara tržne centre, trgovinske lance, rostiljijadu, sve, onda tu nema ništa od onoga što su snage institucija i što je podela posla. Zna se brate šta predsednik radi, šta su ustavni okviri za njega, i toga bi trebalo da se drži“, kaže Mališić.

A zvanično, svaka vlast tvrdi da je Srbija demokratska zemlja. Da li je to zaista tako, odlučuju građani, koji opet, demokratski, biraju tu vlast.