Roditelji neprijatno iznenađeni dopisom iz Ministarstva

Vesti 15. sep 201717:15 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je još jednom analiziralo situaciju u Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" u Zemunu, kao i postupanje prosvetne inspekcije, i da su nedvosmisleno utvrđene nezakonitosti u radu bivšeg direktora Miroljuba Mosurovića. Roditelji tvrde da u dopisu iz Ministarstva nema tema o kojima su pričali s ministrom Šarčevićem.

Mosurović je na početku ove školske godine smenjen, zbog čega je došlo do protesta roditelja i zaposlenih, koji su tražili da on ostane na funkciji.

Prema navodima Ministarstva, inspekcija je nedvosmisleno utvrdila nezakonit prijem u radni odnos troje zaposlenih koji nisu imali potreban stepen stručne spreme, imali su samo osnovne studije 240 bodova a ne i master kako Zakon propisuje, „pa je odluka o razrešenju jedina moguća“.

Na roditelje i zaposlene Ministarstvo je apelovalo da prihvate legitimno imenovanog vršioca dužnosti direktora, kako bi se rad u školi normalizovao i usledile redovne procedure izbora Školskog odbora i direktora, jer je to pre svega u interesu učenika.

Roditelji: Dopis nepotpisan

Na saopštenje Ministarstva prosvete reagovao je Savet roditelja škole, koje je konstatovao da je neprijatno iznenađen dopisom, koji je poslat nepotpisan. Roditelji su naveli i da su „na sastanku u sredu stekli utisak“ da je ministar Mladen Šarčević zaista zainteresovan da vodi dijalog i da razmotri sve o čemu su razgovarali.

Kako je objašnjeno, roditelji su došli kod ministra da traže zaštitu vrednosti kojima uče svoju decu – „poštenje, vredan rad, poverenje, solidarnost, odgovornost i upornost“, a direktor Mosurović je „bio njihov nosilac i primer kako se one primenjuju“.

Roditelji tvrde da u dopisu dobijenom od Ministarstva nema tema o kojima su pričali na sastanku sa ministrom.

„Umesto da je Ministarstvo iskoristilo mehanizme koje ima na raspolaganju (na primer, odlaganje izvršenja rešenja o razrešenju, ukoliko ne želi da smeni inspekcije na čiji rad i samo ima primedbe), svojim dopisom nas obaveštava da „nezakonitosti u radu direktor! predstavljaju teže povrede zakona, te je razrešenje jedina opcija?! Podsećamo Ministarstvo da je u opisu rada sudstva da proceni da li je nezakonitosti u radu direktora uopšte bilo. Takođe, ako ih je bilo, nadležnost suda je da proceni da li su to bile „teže povrede zakona“ i koje su dalje posledice. Uvažavajući mišljenje Ministarstva o ovome, odluka ne može biti doneta na osnovu mišljenja jedne strane, pa makar to bio i ministar“, navode roditelji.

Oni su poručili ministru da neće da odustati od onoga što su mu preneli i pozivaju ga da „zaista uradi ono u šta ih je uveravao na sastanku“.

Dopis ministarstva:

Izvor : Ministarstvo