Mićunović: Što je situacija teža, otpor mora biti veći

Vesti 15. sep 201714:14 > 14:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Građani treba da se bore za svoja prava i dostojastvo i što je teža situacija, otpor građana mora biti veći, rekao je poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović koji navodi da Srbiji nedostaju sloboda, jednakost, bratstvo, podela vlasti kao vrednosti da bi bila demokratija.

Mićunović je, na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana demokratije, rekao da građanima na današnji dan može da čestita svest da treba da se bore za svoja prava i dostojanstvo.

Ustav je demokratski, a praktično imate vladavinu jednog čoveka koji se vodi populizmom, rekao je Mićunović i novinarku zamolio da ga „ne začikava“ da li će reći da li je Srbija diktatura.

Mićunović je ukazao da je demokratija ugrožena u celom svetu, od Amerike do Rusije, a ona se štiti od demagogije i populizma stvaranjem jakih institucija.

Srbija nema jake demokratske institucije, a ko to tvrdi voleo bih da se sa njim sučelim, rekao je Mićunović i dodao da Srbija nema podelu vlasti, jer je sve pod komandom jedne stranke, a potom jednog čoveka.

Demokratija mora da se uvek brani i nema nijednog dana kada nije bilo potrebno braniti je. Nema dobre vlasti, već samo dobro kontrolisane vlasti, rekao je Mićunović.

Šutanovac: Politika za ljude, a ne asfalt, jarbol i fontanu

Konferenciji za novinare prisustvovalo je i rukovodstvo DS, na čelu sa predsednikom Draganom Šutanovcem koji je rekao da se stranka uveliko priprema za beogradske izbore.

Unutar DS se spremamo za gradske izbore i imaćemo najbolju listu sa najbolim kandidatima. U toku je formulisanje politike za ljude, ne za beton, asfalt, jarbol i fontanu, rekao je Šutanovac.

U ovom trenutku ne postoji odluka kako i sa kim idemo, idemo sa svojim vrednostima, idejama, ali videćemo sa kim ćemo sarađivati pre izbora, rekao je on.

Upitan da li bi DS podržala Dragana Đilasa kao kandidata za gradonačelnika, Šutanovac je rekao da, koliko zna, Đilas je rekao da se ne bavi politikom, a on ne komentariše napise u novinama.

Nismo razgovarali, rekao je on i dodao da je Đilas bio odličan gradonačelnik i vodio Grad kao Nenad Bogdanović i Zoran Đinđić.