Tadić: Da sam potpisao Briselski sporazum gorela bi Srbija

Vesti 14. sep 201723:01 > 23:02
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je da bi "Srbija gorela" da je on, dok je obavljao funkciju predsednika Srbije, potpisao Briselski sporazum sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je optužio sadašnju opoziciju za „predaju“ Kosova, Tadić je kazao da nikada ne bi prihvatio uspostavljanje pravnog sistema nezavisnog Kosova na severu pokrajine, što su kako je naveo, uradili „Vučić, Dačić i Nikolić stavljanjem parafa na Briselski sporazum“.

„Mogao sam i ja da konstatujem ulazak srpskih političara u vladu sa Haradinajem, meni je to nuđeno još 2004. godine, ali nisam. Saslušao sam taj predlog međunarodne zajednice, ali nisam srpskim političarima sa Kosova, potajno, poput Marka Đurića, poručio da uđu u vladu sa Haradinajem pa da onda kukavički kažem kako su oni to sami odlučili“, rekao je Tadić za list „Danas“.

Dodao je da i pored „žestokih“ pritisaka iz EU, nije hteo da prihvati kosovske institucije na severu jer je smatrao da je to „predaja najdubljih interesa Srbije“.