Sekretari Crvenog krsta s Kosova saslušani u policiji

Vesti 14. sep 201718:51 > 18:58
Podeli:
Izvor: N1

Sekretari Crvenog krsta iz kosovskih opština pušteni su na slobodu nakon što su u noći između srede i četvrtka privedeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije.

Moma Dašić, sekretar ogranka Crvenog krsta Srbije koji radi u opštini Peć kaže da je odmah nakon davanja izjave u policiji pušten.

„Prošle noći oko 23 časa kosovska policija je došla u kuću u Bijelom polju gde živim i radim, kako bi pronašli neki materijal koji se odnosi na davanje socijalne karte za građane pećke opštine. Pošto nije bilo nikakvog materijala i posle pretraživanja kompletne kuće dao sam izjavu u pećkoj policiji, a nakon toga pušten“, izjavio je Dašić.

Dvojica drugih lokalnih sekretara Crvenog Krsta Srbije za opštine Gračanica i Dragaš su i danas ponovo pozvani na informativni razgovor u policijsku stanicu u Prištini.

Njihov advokat kaže da se oni optužuju za kršenje „društvenog uređenja Kosova“.

„U toku je ispitivanje zbog toga što su po stavu i zahtevu kako rekoše u navodu tužioca, osumnjičeni da su počinili kažnjivo ponašanje iz člana 125 Krivičnog zakona Kosova. Radi se o krivičnom delu protiv društvenog uredjenja Republike Kosovo. Koliko je osnovana ili neosnovana ta tvrdnja najbolje govori činjenica da je ovaj postupak sproveden na nacin koji je krajnje nedopušten“, rekao je Živojin Jokanović.

Iz kosovske policije su putem saopstenja za medije potvrdili sinoćnu akciju.

„Sumnja se da se konfiskovana dokumenta odnose na popis stanovništva, koja se smatraju sumnjivim i u suprotnosti sa zakonskim odredbama, budući da se popis stanovništva vrši od nadležnih institucija Kosova“, saopštila je policija.

Takozvani predsednik privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević kaže da je policija imala dojavu o drugim delatnostima, ali da nije pronašla ono što je tražila.

 „Bio sam da dam izjavu jutros. Isto što sam im rekao sinoć, to sam im rekao i danas. I mogu da budem ponosan jer ono što su tražili i što su dobili dojavu od nekih ljudi, to nije tačno, a ja sam im i dokazao da nikakve veze nemamo sa nekim drugim stvarima“, rekao je Dimitrijević.

Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi prištinski Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka građana na Kosovu.