Mali Piroćanci i deca migranti zajedno uče azbuku

Vesti 14. sep 201718:15 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1

Iako su početkom nedelje roditelji i nastavnici u Šidu potestovali zbog uključivanja dece izbeglica u obrazovni sistem u Srbiji, sa drugog kraja zemlje - iz Pirota stiže sasvim drugačija priča. Kao i u Šidu, polazak dece iz Prihvatnog centra na nastavu kasnio je i u Pirotu. Ali, samo jedan dan i iz potpuno drugog razloga.

Pošto su u većini škola hteli da ih lično pozdrave, odložili smo polazak za jedan dan. U svim školama je organizovan prijem, doček, kaže Saša Georgijev iz Komesarijata za izbeglice.

Kajum je jedan od njih deset koji su krenuli u školu Duško Radović. U Prihvatnom centru u Pirotu je već skoro godinu dana.

„Veoma smo srećni što smo ovde pošli u školu. Sigurno ćemo narednih godina otići iz Srbije, ali dok smo tu, želimo da naučimo o jeziku, kulturi i ljudima“, rekao je Kajum iz Avganistana.

Njihov dolazak jeste promenio školu, kažu učitelji i nastavnici.

„Na bolje, naravno. Širimo drugarstvo. Deca drugog razreda su vrlo lepo prihvatila decu. Učimo zajedno. Oni uče naš jezik, mi polako njihov“, objašnjava učiteljica Aleksandra Jovanović.

Sedmogodišnja Mužda govori arapski, engleski, sada i srpski, ali kaže da nema vremena za razgovor, da ne zakasni na časove.

„Ćao, vidimo se posle“, kaže Mužda.

Posle… smo je pronašli u kancelariji direktorke škole.

„Draga deco, želim da vas pozdravim u ime škole i poželim vam dobrodošlicu. Nadam se da vam je lepo u našoj školi, da vam se sviđa u našoj školi i da ste već stekli prijatelje i drugare ovde, pozdravila je nove đake Nataša Branković“, direktorka OŠ Duško Radović.

U prvo jedan su došle dve nove drugarice.

„Mnogo su lepe i dobre drugarice…“, kaže Strahinja Todorović, učenik prvog razreda.

Ukupno je u Pirotu 31 đak iz Prihvatnog centra. Raspoređeni su u četiri osnovne škole.