Brnabić i Brandšteter: Da EU ojača i Srbija postane njen deo

Vesti 14. sep 201712:51 > 12:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednica Vlade Ana Brnabić i austrijski vicekancelar i ministar pravde Volfgang Brandšteter složili su se tokom razgovora u Beogradu da su "odnosi Srbije i Austrije veoma dobri i da ih treba dalje razvijati u interesu čitave Evrope".

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brandšteter je pohvalio napredak Srbije u ekonomskim reformama i ponovio podršku Austrije Srbiji u evropskim integracijama. On je rekao da je u interesu svih članica da Evropska unija što brže ojača i da Srbija što pre postane njen deo. 

Brandešteter je istakao da je veoma važno za Srbiju da nastavi sprovođenje neophodnih reformi u oblastima u kojima je to potrebno, pre svega u oblasti ekonomije i vladavine prava, i najavio da će upravo vladavina prava biti prioritet Austrije tokom predsedavanja Savetu EU naredne godine, dodaje se u saopštenju. 

Premijerka Brnabić saopštila je da strateški pravci nove vlade i dalje ostaju ekonomska stabilnost, vladavina prava i efikasnije sudstvo, regionalna stabilnost i evropske integracije Srbije.

Ona je rekla da e-uprava ostaje njen prioritet kao predsednice Vlade, ;zahvalila Vladi Austrije na podršci u oblasti e-pravosuđa i najavila da će Srbija u što skorijem periodu početi implementaciju u toj oblasti. Sagovornici su se složili da je veoma važno zajednički raditi na suzbijanju sajber kriminala i da je neophodno koordinisati aktivnosti na nivou Evrope. 

Vicekancelar Brandšteter izvestio je premijerku Brnabić da Austrija naredne godine obeležava završetak Prvog svetskog rata i pozvao Srbiju da se uključi u obeležavanje tog, za Evropu, veoma važnog datuma, navodi se u saopštenju.