Mustafa: Očekujem da će Vlada raspustiti SO Preševo

Vesti 14. sep 201710:36 > 10:38
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo za lokalnu samoupravu Srbije zatražilo je od tri najveće partije u Preševu da predlože po dva kandidata koji će biti članovi privremenog organa u toj opštini, izjavio je predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

Privremeni organ se zahteva budući da od 24. maja nije održana nijedna sednica Skupštine opštine i prema Zakonu o lokalnim samoupravama, istekao je svaki rok aktuelnoj vladajućoj većini, dodao je Mustafa.

Mustafa je za agenciju Beta rekao da očekuje da Vlada Srbije još u toku ove nedelje, ako bude zasedala, na predlog Ministarstva za lokalnu samoupravu donese odluku o raspuštanju Skupštine opštine Preševo i uvođenju privremenog organa, što je korak prema vanrednim lokalnim izborima.

„Mislim da je vrlo jasna situacija zbog toga što je poslednja sednica SO Preševo održana 24. maja i od tada do 24. avgusta nije održana nijedna, istekao je svaki rok za održavanje radovnih sednica po Zakonu o lokalnoj samoupravi. Opozicione stranke upoznale su s tom situacijom nadležno ministarstvo, Koordinaciono telo i OEBS“, rekao je Mustafa.

On je naveo da su od Ministarstva za lokalnu samoupravu poziv da predlože po dva kandidata za članove privremenog organa, koji će upravljati Preševom do održavanja vanrednih izbora, dobile DPA, koja je nakon poslednjih lokalnih izbora 2016. godine osvojila 14 odborničkih mandata, Alternativa za promene (AP), koja ima 11 odbornika i Partija za demokratsko delovanje (PDD), koja ima 11 odbornika.

„Prema zakonu, prilikom postavljanja privremenog organa preslikava se situacija sa poslednjih lokalnih izbora, a od postavljanja privremenog organa u roku od dva meseca treba da se odredi datum prevremenih lokalnih izbora“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, „logično je da se, kada lokalna samouprava ne funkcioniše, da mogućnost građanima da izaberu ono što je za njih najbolje“.

Od poslednjih lokalnih izbora u aprilu 2016. godine u Preševu se dva puta menjala vladajuća koalicija.

Odmah nakon izbora, vladajuću koaliciju formirali su odbornici PDD, čiji je lider Riza Haljimi, i odbornici nove političke partije koja je tada prvi put učestvovala na lokalnim izborima – Alternative za promene, čiji je lider Šćiprim Arifi tada izabran za predsednika opštine Preševo.

PDD je nakon nešto više od 10 meseci, u martu, promenila koalicionog partnera, a u novoj vladajućoj koaliciji, iz koje je izbačena Alternativa za promene, našlo se 10 odbornika koji su napustili DPA Ragmija Mustafe, kao i tri odbornika Demokratske unije doline (DUD) i Demokratske unije Albanaca (DUA).

Za novu predsednicu opštine tada je izabrana Ardita Sinani, dotadašnja predsednica S Preševo, ali je nova koalicija opstala svega nešto više od dva meseca, budući da je poslednja sednica lokalnog parlamenta sa tom vladajućom većinom održana u maju, dok zakon predviđa da je poslednji rok za pauzu između održavanja dve sednice lokalnog parlamenta tri meseca.