Dačić: Ili će se nastaviti proširenje EU, ili će ona umreti

Vesti 14. sep 201709:15 > 09:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je proces proširenja lekovit za Evropsku uniju, jer, kako je naveo, ili će se nastaviti proces proširenja ili doći do procesa laganog umiranja EU.

Povodom izjave predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junker da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. godine neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje zapadnog Balkana u članstvo EU, Dačić je kazao da „to nije ništa različito u odnosu na ono što je govorio ranije“ i da se može reći da je Junker bio blaži nego ranije kada je reč o proširenju.

„Proširenje EU je proces lekovit za opstanak EU“, kazao je Dačić za RTS.

On je ponovio da će u oktobru početi ozbiljniji dijalog oko poglavlja 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kada u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Evropske službe za spoljne poslove, koju će predvoditi visoka predstavnica Federika Mogerini.

Dodao je da Srbija do ulaska u EU ima rok da harmonizuje spoljnu i odbrambenu politiku.

Izrazio je nadu da će se do tada završiti sukob Rusije i SAD, jer kada se „slonovi svađaju, obično trava nastrada“.

„Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama Evropska unija. Zato sam i rekao da mi treba da gledamo svoje interese“, kazao je Dačić.

„Nastavlja se pritisak na srpski narod na Kosovu“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je, povodom hapšenja ljudi iz Crvenog krsta na Kosovu i Metohiji, da se nastavlja pritisak na tamošnji srpski narod, kojem se šalje poruka da može biti optužen za sve i svašta.

Dačić je rekao da treba imati spremne pravne timove koji će se boriti i pružati podršku srpskom narodu.
Naveo je da je reč o poruci iz Prištine Srbima da mogu da budu optuženi za sve i svašta. 

„Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja“, naveo je Dačić i dodao da se međunarodna zajednica ljuti jer je oštro reagovao na to što se traži ukidanje Misije UN (UNMIK).

Upitao je: „Pa, šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?“

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, Dačić je kazao da je važno da je on pokrenut jer se kosovsko pitanje koristilo uglavnom na dva načina – izbegavanjem teme ili korišćenjem u kampanjama za razne nacionalističke retorike koje nemaju veze sa realnošću. 

Dačić je kazao i da se ne čuje reakcija međunarodne zajednice na nacionalističke ispade u Hrvatskoj, dodajući da je siguran da reakcija ne bi izostala da su se takvi ispadi dešavali u Beogradu.