Šarčević s roditeljima zemunske škole o smeni direktora

Vesti 13. sep 201710:28 > 14:22
N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je sa predstavnicima Saveta roditelja OŠ "Svetozar Miletić" i ukazao im na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora Miroljuba Mosurovića utvrdila prosvetna inspekcija, saopšteno je iz ministarstva. Savet roditelja tvrdi da je ministar ozbiljno prihvatio primedbe na rad prosvetne inspekcije.

Šarčević je na sastanku održanom u ministarstvu naglasio je da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima.

„Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta mi imamo problem celog sistema“, rekao je Šarčević.

 On je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora.

„Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto“, rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro, i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona.

„Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godini dana, i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije“, rekao je Šarčević.

On je rekao da šlola trenutno ima v.d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom i da postoje uslovi da se nastava odvija.

„Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen“, kazao je ministar.

U saoštenju je navedeno da su predstavnici Saveta roditelja izrazili zahvalnost na prilici da razgovaraju sa ministrom i uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

Roditelji i đaci Osnovne škole „Svetozar Miletić“ već 12 dana protestuju zbog smene direktora te škole. Đaci od drugog do osmog razreda na nastavu nisu išli niti jedan čas od početka školske godine.

Savet roditelja: Ministar ozbiljno prihvatio primedbe na rad prosvetne inspekcije

Delegacija Saveta roditelja OŠ „Svetozar Miletić“ na „konstruktivnom“ sastanku sa ministrom prosvete Šarčevićem predstavila je analizu pravnog tima Savet roditelja i upoznala ga sa svim činjenicama koje su u postupanju inspekcije bile nezakonite.

„Ministar je strpljivo saslušao argumentaciju roditelja i ozbiljno prihvatio iznesene primedbe na zakonitost i samovolju rada prosvetne inspekcije“, naveo je Savet roditelja.

Tokom razgovora delegacija je upoznata sa tim da „Ljuba neće biti kolateralna šteta“, kako je rekao Ministar, i da kredibilitet direktora Mosurovića nije dovođen u pitanje, dodaje se.

„Ministru je bilo potpuno jasno da naš protest nije protiv rad Ministarstva već protiv nezakonitih odluka i da iza roditelja ne stoji nijedna politička stranka“, naveo je Savet.

Ministru je naglašeno da novi v.d. direktora nema podršku kolektiva i da ne postoji Školski odbor. Komunikacija zaposlenih, kao i Saveta roditelja, sa v.d. direktorom ne postoji, tako da je organizacija normalnog rada u školi trenutno gotovo nemoguća.

Zaključak sastanka je, kako je dodao savet, da se do petka donese odluka kojom će se stanje u školi vratiti u vreme pre donošenja rešenja o razrešenju direktora Mosurovića i Školskog odbora.

„Do petka deca sigurno neće kretati u školu, a dalji potezi roditelja će biti dogovoreni u skladu sa odgovorom Ministarstva uz uvažavanje mišljenja većine roditelja“. Savet je naveo i da je „iznenađen da su se u javnosti i medijima pojavile neke teme koje nisu bile u fokusu ovog sastanka“.