SANU ne učestvuje u pisanju Deklaracije o opstanku nacije

Vesti 11. sep 201719:54 > 20:00
Podeli:
Izvor: N1

Ko će da piše Deklaraciju o opstanku nacije još nije poznato, ali Srpskoj akademiji nauka i umetnosti poziv da učestvuje u izradi tog dokumenta, još nije stigao.

Vlada Srbije izdvojila je oko 660 miliona dinara jednokratne finansijske pomoći Republici Srpskoj, objavljeno je u novom Službenom glasniku. Novac je namenjen za jednokratnu pomoć „radi realizacije zajedničkih projekata u cilju izgradnje i jačanja odnosa Republike Srbije i Republike Srpske.“

Kad je ta pomoć dogovarana, pokrenuta je i inicijativa za rad o deklaraciji o opstanku Srpske nacije. Ko će učestvovati u izradi tog dokumenta još nije poznato, ali za sada poziva najvišoj naučnoj zajednici nema.

Političku jesen trebalo bi da obeleži i rad na Deklaraciji o opstanku srpske nacije i Srba. Tim za pisnaje tog dokumenta, kako je najavio Aleksandar Vučić, nedavno je formiran.

Prema rečima predsednika, Deklaracija će se odnositi na pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na izučavanje i negovanje srpske kulture, izučavanje srpske istorije i negovanje slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Jedan deo istoričara, poput Branke Prpe, na najave je reagovao podsećanjem na slične pokušaje iz prošlosti. Ona je deklaraciji nazvlala “eufemizmom koji govori o konceptu stvaranja ‘velike Srbije’”.

“Ili su ove velike vrućine uticale na te vrste političkih, novokomponovanih izjava za razne godišnjice ili prisustvujemo oživljavanju jednog koncepta koji se pokazao neuspešnim i nemogućim još od Berlinskog kongresa iz 1878. godine pa nadalje”, rekla je ona.

Srbiji slični dokumenti nisu strani, iako su se ranije vezivali više za najviše naučne institucije, ne za poltičare.

“Akademija ima jedno iskustvo koje je bilo realtivno zloupotrebljeno i koje je kao hipoteka bilo na leđima akademije dobrih 30 godina”, podseća predsednik SANU Vladimir Kostić.

“Ja sam prošle godine rekao da mi tu hipoteku nećemo da nosimo”, poručio je on.

Niti je, kaže, iko iz vrha vlasti i zvao Akademiju da učestvuje u stvaranju deklaracije, kao što zvanično poziva ni za takozvani unutrašnji dijalog o Kosovu još nema.

“Lično sam ubeđen da je to proces koji daleko nadmašuje trenutak bilo koje deklaracije”, naveo je Kostić.

Istoričar Čedomir Antić kaže da Srbija treba da ima, kako kaže, ozbiljnu politiku prema srpskom narodu, posebno van zemlje.

“To je potreba posebno što mi govorimo o stanovništvu neprekidno, imamo ozbiljne probleme i pod napadom smo tih mladih nacionalizama koji žele da asimiluju srpski narod. Evo, vidimo, Crna Gora je dobar primer”, ukazuje Antić.

Ipak ističe da ta politika ne može da se vodi ad hoc, i da se vodi prema nekim drugim potrebama.

“Ne može ta deklaracija da bude u funkciji promene politike prema Kosovu i Metohiji. Ja ne znam da li će to tako biti, ali čini mi se da će biti. Ne može deklaracija da se koristi medijski šest meseci, a da se ne dogovori prethodno. Dakle, nisam ni za tajni, ni za terorističku, ni za zavojevačku politiku, ali mi, ako hoćemo da budemo evropska država moramo da imamo nacionalnu i državnu politiku”, smatra Antić.

A kad je reč o čuvanju tradicije, u SANU su najavili početka radova na Audio-vizuelnom arhivu i Centru za digitalizaciju, u kome će biti pohranjena srpska kulturna baština.