Kostić: SANU niko nije zvao oko Deklaracije

Vesti 11. sep 201715:02 > 16:15
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da ta institucija nije dobila poziv da učestvuje u pisanju Deklaracije o opstanku srpske nacije koja bi po najavama rukovodstava Srbije i Republike Srpske, trebala da bude predstavljena u novembru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije čiji će cilj biti promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Kostić je na konferenciji za novinare u sedištu SANU kazao da unutar Akademije nije bilo razgovora o posebnom stavu prema toj deklaraciji.

Stav o Kosovu tek kad stigne zvaničan poziv

SANU nije dobila zvaničan poziv da učestvuje u takozvanom unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, rekao je Kostić. On je rekao da se ta institucija neće izjašnjavati dok ne dobije zvaničan poziv da učestvuje u tim razgovorima.

Dodao je i da je SANU skup pojedinaca koji mogu da ponude čitav sinopsis različitih mišljenja, te da je jedinstveno mišljenje Akademije ne postoji.

“Mi možemo da damo mišljenje svojih pojedinaca. Pojedinci iz Akademije su i davali i bili podvrgnuti svojevrsnom medijskom linču za rečenice koje se meni čine civilizacijskim”, rekao je on, dodavši da su nakon toga počela da pristižu bitanja koja su bila politička

U SANU su tada rekli da do zvaničnog poziva neće davati izjave.

Da naučimo da slušamo jedni druge

“Ukoliko se moje, ili bilo čije, različito mišljenje bude koristilo za ‘svemirske’ napade po jednostavnom obliku distinkcije – patriote i izdajnici, razgovor nema smisla. Perslonalno mislim da je on tada i nemoguć. Ako naučimo da slušamo jedni druge, do nekih zaključaka i varijacija možemo da dođemo”, rekao je Kostić.

On je dodao i da osim toga što Akademija može da da mnoštvo različitih stavova – SANU može da pruži i eksperstko mišljenje.

“Imamo odbor za Kosovo i Metohiju koji može da da vrlo precizne podatke o demografskim kretanjima. Koji su precizni i koji neće uvek da budu kolektivnom uvu, jer su se bavili brojkama i činjenicama. I ono što je veoma značajno, imamo nekoliko ključnih stručnjaka za kulturno umetničku baštinu na Kosovu”, dodao je on.

Kostić je dodao da SANU pokušava da u političkom prostoru u kome je, kako je rekao, “nezvani gost” jer nije politička organizacija, sačuva “institucionalnu i pojedinačnu pristojnost”.