Pašalić o slučaju Savamala: Mislim da nismo dobili izveštaj

Vesti 08. sep 201712:03 > 12:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da čeka da tužilaštvo i sudovi urade svoj posao u "slučaju Hercegovačka" i da će onda reagovati njegova institucija. Ombudsman je rekao da misli da njegova kancelarija još nije dobila izveštaj unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova o tom slučaju.

On je dodao da će institucija ombudsmana reagovati kada taj izveštaj bude dobila.

Pašalić je ponovio da je još 2016. godine kod zaštitnika „pravno arhivirano“ sve što je trebalo u vezi s rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici.

„Mi čekamo da sudovi i tužilaštvo urade svoj posao, što je po zakonu, a onda ćemo reagovati“, kazao je Pašalić.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine osobe maskirane fantomkama bagerima su porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja „Beograd na vodi“.

Građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

Tadašnji zaštitnik građana Saša Janković objavio je izveštaj o kontroli rada policije te noći, iz kojeg se vidi da je iz vrha policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s Jankovićem tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio i da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.