Vučić: BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja

Vesti 07. sep 201716:09 > 19:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, izjavio je u Sarajevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ne slažemo se uvek u svemu, ali naši odnosi su otvoreni i iskreni, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je sa članovima Predsedništva BiH dogovoreno da dve zemlje sve probleme rešavaju razgovorima.

“Najvažnije je da kažem – bez obzira što znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneki koji su glasali za mene neće obradovati – došao sam u Sarajevo da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i iskrenog prijatelja”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Srbija, prema njegovim rečima, svoje prijateljstvo pokazuje kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

“Moja reč da je neko prijatelj nije floskula ni forma. Moja reč ima značenje. Izgovorio sam je ne samo kao Aleksandar Vučić, nego kao predsednik Srbije. Što se tiče odnosa Srbije prema BIH budite mirni i spokojni”, rekao je Vučić i podvukao da Srbija BiH neće praviti nikakve probleme.

Za Beograd je, kako je rekao, najvažnije da se tri naroda u BiH dogovaraju i da se poštuje Dejtonski sporazum. “Ne mešamo se, sve drugo je na njima”, rekao je Vučić.

Srbija, kako je rekao Vučić, završava formiranje Komisije za granice i uveren je da će razgovori o formiranju konačne granice između dve zemlje biti “dramatično ubrzani”. Podsetio je da je ostalo nerešeno pitanje još tri odsto granice i poručuje da su dve zemlje blizu pronalaska rešenja.

U Sarajevu se danas razgovaralo i o trgovini, turizmu i infastrukturnim projektima.

Kada je reč o brzom putu od Beograda do Sarajeva, Vučić je rekao da je Srbija već spremna da potpiše ugovor o izgradnji 31 km autoputa od Čačka do Požege, a da odatle ostaje još 60 km do Kotromana, što je Srbija spremna sama da izgradi.

“Pitanje trase (na njenoj teritoriji) je za BiH. Prihvatićemo svako rešenje. Za nas je važno da spojimo Beograd i Sarajevo, ali i Sjenicu i Sarajevo, i Beograd i Trebinje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i izgradnju brzog puta do Bijeljine koji bi potom bio nastavljen do Tuzle.

Vučić je podsetio i da trgovinska razmena Srbije i BiH iznosi 1,5 milijardi evra, i da je BiH prvi trgovinski partner Srbije u regionu. Uveren je da bi trgovinska razmena u budućnosti mogla da dostigne i dve milijarde evra, a posle toga, kako kaže, niša drugo više ne bi bilo važno, više ne bi bilo političkih igara, već bi prioritetni cilj svima bio da se očuvaju stabilnost i mir.

Rekao je i da ne može odmah da se ide na carinsku uniju u regionu, ali je uveren da bi balkanska šestorka kroz jačanje ekonomske saradnje, mogla sebe da predstavi kao novu snagu u Evropi u više brzina.

„Razgovarali smo o uklanjanju svih mogućih barijera u trgovinskoj razmeni. Razgovaraćemo o ukidanju vancarinskih nameta, da pokušamo da napravimo protok robe, ljudi i kapitala najbržim u savremenom dobu”, poručio je Vučić.

On je najavio i da bi članovi Predsedništva BiH do kraja godine trebalo da posete Beograd, kao i mogućnost da tom susretu prisustvuju i pojedini evropski zvaničnici.

Vučić obećao pomoć Istočnom Sarajevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je popodne u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj, s rukovodstvom tog grada i načelnicima šest opština i poručio da Istočno Sarajevo može računati na pomoć iz Srbije.

„Nadam se da ćemo u budućnosti moći pomoći i Trnovu i Sokocu, kao i Istočnoj Ilidži“, kazao je predsednik Srbije tokom posete Istočnom Sarajevu.

On je rekao da je zadovoljan dočekom i u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu, kao i da se nada da će tako biti i u budućnosti.

U Istočno Sarajevo, gde se okupila veća grupa gradjana kako bi ga pozdravila, Vučić je došao u pratnji srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je posle sastanka izjavio da je Vučić najvažniji gost ovog grada, od njegovog osnivanja od 1993. godine.

On je naveo da su predsednika Srbije informisali o turizmu i obrazovanju i zahvalili za investicije Srbije na prostoru Istočnog Sarajeva.

Predsednik Srbije posetio je popodne Sabornu crkvu u centru Sarajeva, gde je razgovarao sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom.

Vučić je u Sabornu crkvu stigao u pratnji srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Ivanić je kazao da je od poslednje posete predsednika Srbije BiH prošlo šest godina, što je samo po sebi veoma pozitivna činjenica i „prestanak blokada“.

„U pozitivnom ambijentu je prošla današnja poseta. Puno konkretnih stvari je otvoreno, a neke su praktično i dogovorene. Ako bude razumnog pristupa Srbija će ići i sa naknadom za potopljeno zemljište, tu je i pitanje stare devizne štednje, a želja je da se ubrzaju prelasci granica, odnosno da roba ne čeka na granicama“, rekao je Ivanić novinarima.

Prema njegovim rečima, razgovori o razgraničenju BiH i Srbije konačno se vode posle 15 godina.

„Bilo bi sjajno kada bi otvorili tu priču. I Brisel bi time bio zadovoljan“, istakao je Ivanić.

On je rekao da je ekonomska saradnja BiH i Srbije mnogo bolja od političke.

„U prošlosti je nedostajalo hrabrosti, odlučnosti i političke širine i u rukovodstvima i u Srbiji, ali u Sarajevu. Današnji razgovor me ohrabrio i nadam se da će se nastaviti pozitivan trend. Ako dogovorimo, a radimo na tome, autoput i još neke stvari, biće konkretnih i pozitivnih efekata“, rekao je Ivanić.

Ivanić je naveo da danas nije odredjen datum posete članova Predsedništva BiH Beogradu.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao zadovoljstvo što je predsednik Srbije imao vremena da poseti i Istočno Sarajevo.

„To mnogo znači narodu tamo, a posetio je gradilište bolnice, a zatim je došao u jedan od simbola prisustva Srba u BiH, a to je Saborna crkva u Sarajevu“, izjavio je Ivanić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti BiH.

Vučić će u petak razgovarati sa članovima Saveta ministara BiH, a potom sa članovima kolegijuma oba doma parlamenta BiH.