Predsednik Parlamentarne skupštine Mediterana hvali Srbiju

Vesti 07. sep 201713:31 > 13:42
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Parlamentarne skupštine Mediterana Pedro Roke pohvalio je danas Srbiju zbog humanitarnog pristupa problemu izbeglica.

On je posle sastanka sa predsednicom skupštine Srbije Majom Gojković u Beogradu rekao da takav pristup nemaju čak ni neke zemlje EU koje, prema Rokeu, podižu ograde i zidove.

Roke je izrazio podršku evropskim integracijama Srbije i naveo da će Srbija kada postane član dati važan doprinos Evropskoj uniji, kao što to sada čini u Parlamentarnoj skupštini Mediterana. Srbija je, kako je naveo Roke, veoma aktivna u toj organizaciji.

Maja Gojković je izjavila da je kroz Srbiju prošlo više od milion migranata a da se u prihvatnim centrima trenuno nalazi oko pet hiljada.

Prema njenim rečima, Srbija ima posebne programe za ranjivu populaciju migranata, pre svega decu i žene.

Prema njenim rečima, 700 migrantske dece je krenulo u školu po posebnim programima za koje obučeno 500 nastavnika.

Takođe, deca čiji roditelji se nalaze u zapadnoj Evropi smeštaju se u hraniteljske porodice dok se ne steknu uslovi da se pridruže svojoj, navela je Gojković.

Ona je navela da je sa Rokeom razgovarala o važnim pitanjima za Parlamentarnu skupštinu Mediterana i ulogu srpskog parlamenta i srpske delegacije u toj organizaciji.

Srbija je trenutno potpredsedavajuća u toj organizaciji a 2019. će biti domaćin Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Mediterana, organizacije koja okuplja mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

Poseta Pedra Rokea je prva poseta predsednika Parlamentarne skupštine Mediterana Srbiji.

On će se tokom posete sastati još sa članovima Odbora za spoljne poslove skupštine Srbije, članovima delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana i drugima.