Vučić se sastao sa članovima Predsedništva BiH

Vesti 07. sep 201708:13 > 14:40
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je posetu Sarajevu sastankom s članovima Predsedništva BiH. Vučiću, koji je u prvoj poseti Sarajevu u svojstvu predsednika Srbije, ispred zgrade Predsedništva BiH priređen je svečani doček.

Predsednika Srbije ispred zgrade Predsedništva BiH, gde je bila postrojena svečana jedinica Oružanih snaga BiH, dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, a potom su intonirane himne dve zemlje. On se potom pozdravio s bošnjačkim i srpskim članovima Predsedništva, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, posle čega je počeo sastanak.

Posle šest godina ovo je prva zvanična poseta predsednika Srbije Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će Vučić sa zvaničnicima BiH razgovarati o nerešenim pitanjima granice dve zemlje, ekonomskim temama, ali i određenim političkim pitanjima.

Izvor : ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

Predsednika Srbije na aerodromu u Sarajevu dočekali su ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u BIH Stanimir Vukićević.

On će danas posetiti i Sabornu crkvu u Sarajevu, gde će se sastati s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, a potom će preći međuentitetsku liniju i u Istočnom Sarajevu razgovarati sa rukovodstvom tog grada, kao i načelnicima šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Najavljeno je da će Vučić posetiti lokaciju na kojoj se gradi nova bolnica u Istočnom Sarajevu.

U petak će se predsednik Srbije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sastati s članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Vučić će se tokom prve posete BiH u svojstvu šefa države, Vučić će se sastati sa najvišim zvaničnicima u Sarajevu i posetiti Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je ranije da očekuje mnogo od Vučićeve posete Sarajevu jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dve zemlje. Čović je ocenio da će se kao tema u razgovorima sigurno nametnuti i najavljena Deklaracije o položaju Srba na području bivše Jugoslavije.

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić kazao je da očekuje da Vučićeva poseta Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka roba, ljudi i kapitala između dve zemlje.

On je ocenio da je Vučić, u vreme kada je bio premijer Srbije, uspeo da unapredi odnose u regionu i usmeri Srbiju ka članstvu u EU, što, kako je istakao, otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.