LGBT osobe i diskriminacija – ima li pomaka?

Vesti 06. sep 201719:27 > 19:35
Shutterstock

Koliko su LGBT osobe u Srbiji danas diskriminisane u društvu? U organizaciji Labris kažu da je diskriminacija, kao i nasilje protiv LGBT osoba, nerešiv problem. Kako bi se situacija poboljšala, odnedavno je u pojedinim gradovima otvorena mreža za prevenciju diskriminacije.

Kako bi LGBT populacija u društvu bila prihvaćena, a njihova prava poboljšana, organizacija Labris poručuje – „Zajedno protiv diskriminacije“.

„Što se tiče diskriminacije, ona je sve vidljivija i vidljivija isto kao i nasilje nad LGBT osobama“, kaže aktivistkinja organizacije Labris Jelena Vasiljević.

Iz Labrisa dodaju da je najveći iskorak napravila policija u zaštiti LGBT osoba, dok je u sistemu obrazovanja situacija i dalje na nuli. Kako bi se situacija poboljšala u celokupnom društvu, odnedavno su u sedam gradova Srbije formirane lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podrške.

„Što podrazumeva to da ukoliko je neka LGBT osoba u problemu, ukoliko se obrati određenoj instituciji, da ta institucija ima osobu koja će biti odgovorna i koja će zapravo pomoći toj LGBT osobi u tom trenutku“, kaže Vasiljević.

U narednom periodu nećemo tolerisati diskriminaciju, mržnju i nasilje, poručuje državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković. Dodaje da je policija učinila mnogo i da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti je posvećeno saradnji i preduzima sve zakonske mere, kako bi pripadnike LGBT zajednice zaštitilo i učinilo da se oni osećaju sigurno i bezbedno svakog dana svih 365 dana u godini“, navodi državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković.

Međutim, na pitanje N1 da li će bezbednost biti zagarantovana i 17. septembra, za kada je zakazana Parada ponosa u Beogradu, državna sekretarka poručuje da MUP neće izlaziti u javnost sa bezbednosnim procenama.

„Ja ne mogu da govorim o merama bezbednosti, to je nešto što se upšte i ne govori“, rekla je ona.