Ostojić: Neko bi rekao da smo licemerni zbog neutralnosti

Vesti 06. sep 201709:27 > 09:28
Podeli:
Izvor: N1

Rezultati istraživanja koji pokazuju da Srbi najviše vole Rusiju, ali bi za život ipak odabrali neku zapadnu zemlju, pokazuju licemerje, rekao je novinar Zoran Ostojić. Kaže da je u putu ka EU nije suština u tome da Srbija postane članica, već u tome što je put ka članstvu to što menja državu.

„Put ka članstvu ono što menja državu, odnosno pravi normalno društvo u kojem je belo belo, a crno crno, a sivo će uvek biti sivo“, rekao je Ostojić u Novom danu.

On je ocenio da nije problem Kosova onaj koji nas koči u evrointegracijama, ako u drugim stvarima kaskakamo. „A čini mi se da i taj problem ide ka nekom rešenju posebno od ovoga što je Vučić najavio, to je prvi put da je neko rekao, od Miloševića, Tadića, Koštunice, Đinđić je izuzetak, ali zato je tako kratko i trajao – da je nerešen problem, problem Srbije i da mora da bude rešen problem jer time može Srbija da ide dalje“, rekao je.

„Kad gledamo Crnu Goru zaostajemo, ali kad gledamo Makedoniju koja je kandidat postala još 2005. a još nisu počeli pregovore, onda smo super, tako da smo mi neka sarma“, dodaje.

Istraživanje Demostata, juče predstavljeno, pokazalo je da više od polovine građana Srbije podržava politiku vojne neutralnosti i ne žele vojne baze nijedne od svetskih sila na teritoriji zemlje, kao i da više od 40 odsto građana smatra da je Rusija najveći prijatelj Srbije, ali bi za svoj ili život svoje dece više od polovine ispitanika ipak odabralo neku od zapadnih zemalja.

Upitan kako to objašnjava, Ostojić je rekao: „Neko bi rekao da je to licemerno, to je kao da imate ćerku koja se zaljubila u siromaha i baš ga voli, a vi kažete ‘dobro, to je lepo, ali udaćeš se za ovoga koji ima stan, kuću kola’. Ne mislim da je to pozitivna osobina, mada verovatno neki misle da je to racionalno“.

Ostojić smatra da ovo istraživanje ima za rezultat i posledicu da se zaposlenima u Niškoj bazi za vanredne situacije ne da diplomatski status, jer „nikakvi vatrogasci ne treba da imaju diplomatski status“.

„To pitanje je propaganda, jer tako nije bilo kad sam ja bio dete, nikome srce nije bilo u Sovjetskom Savezu“, kazao je.

To možda jeste sudar realnosti i emocija, s tim što je realnost realnost, a emocije često – slepa ljubav, često znaju da budu pogrešne, kazao je.

Ruski interesi su ovde velikom propagandom, novcem i mrežom koja propagira ruske, a ne srpske interese, ističe Ostojić.

„Ovde su narodu ruski interesi predstavljeni kao srpski, a to nikave veze nema sa srpskim, nego sa ruskim interesima, a dok se narod izleči od toga, proći ce dosta“, kazao je.

Neutralnost Srbije nazvao je „akvitnom neutralnošću“ jer u isto vreme sarađujemo i sa zapadom i Rusijom.

„Naša jednostarano proglašena neutralnost koja za sada uspeva, ali sustinski je samo da nećemo u NATO. To je opt tuđi interes koji se prodaje kao naš interes“, dodao je Ostojić.

Iako većina tako ne misli, možda će se promeniti stvari“ u budućnosti, kaže, kao što je u Crnoj Gori promenjeno mišljenje, ulazak u NATO se „nije desio mimo naroda“.