Krivična prijava Beogradu na vodi zbog oštećenja obaloutvrde

Vesti 05. sep 201713:42 > 13:48
Ne da(vi)mo Beograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv Nikole Nedeljkovića, direktora kompanije Beograd na vodi i drugih odgovornih lica zbog oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu, takozavnoj "Sava promenadi". Iz Beograda na vodi odgovaraju da je došlo do "blažeg osipanja" na delu obaloutvrde koji je zbog radova zatvoren za pešake.

Inicijativa navodi u saopštenju da se pre sedam dana da delu obaloutvrde između mosta Gazela i Starog savskog mosta otvorila rupa dubine najmanje 16 metara, koja je sa sobom povukla i deo nasipa u dužini od 30 metara iznad kojeg se nalazi Savsko šetalište.

„Kompanija ‘Beograd na vodi’, još od jula 2015. godine, obavlja intenzivne građevinske radove na Savskom šetalištu, iako za izgradnju kaskadnih terasa, dogradnju i izgradnju nedostajućih delova obaloutvrde, Ministarstvo nikada nije izdalo dozvolu, niti dalo saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se ovi radovi izvode“, tvrdi Inicijativa.

Krivičnu prijavu podneli su protiv odgovornih lica preduzeća koje radove izvode, a obuhvaćena su i odgovorna lica inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za koje tvrde da su odbili da izvrše nadzor nad radovima.

Iz kompanije „Beograd na vodi“ objašnjavaju da na savskoj obali došlo do „blažeg osipanja novog nabačaja kamene nožice u dužini od oko 30 metara“ i to na delu obaloutvrde koji je zbog radova zatvoren za pešake.

Dodaju da su takve situacije uobičajene tokom izvođenja radova, a nastaju usled spesifične prirode rečnog dna.

„Belgrade Waterfront je preduzeo sve neophodne mere, u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima, kako bi ovaj deo obaloutvrde bio saniran u najkraćem roku. Sigurnost predstavlja prioritet u razvoju projekta Belgrade Waterfront i kompanija će pažljivo pratiti situaciju kako se slična ne bi ponovila“, navodi se u saopštenju Beograda na vodi i dodaje da će biti određen novi oblik kamene nožice koji će biti primenjen u daljoj gradnji.