Potvrđena optužnica za ratni zločin u Štrpcima

Vesti 04. sep 201709:59 > 10:03
N1

Viši sud u Beogradu saopštio je da je Krivično vanpretresno veće odeljenja tog suda za ratne zločine potvrdilo optužnicu protiv protiv pet osoba okrivljenih da su počinili ratni zločin u Štrpcima pre 24 godine, kada je ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti koji su putovali vozom na relaciji Beograd - Bar.

U saopštenju se navodi da je Krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine 21. avgusta 2017. godine donelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine podignutu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane đekić.

Dodaje se da je veće ispitujući optužnicu Tužilaštva i ceneći primedbe iz rešenja Apelacionog suda u Beogradu, stalo na stanovište da skup činjenica koje se navode u optužnici i proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, neposredno potkrepljuju osnovanu sumnju da su okrivljeni učinili krivično delo koje im se stavlja na teret, na način kako je to opisano u optužnici.

Protiv rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu se žaliti Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH) 27. februara 1993.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je još marta 2015. optužnicu protiv tih pet osoba, ali sud ju je već nekoliko puta vraćao Tužilaštvu na dopunu.

Pred Sudom BiH je u toku je postupak protiv još 10 osoba za isto krivično delo.

Tih deset osoba protiv kojih se vodi postupak u BiH i pet protiv kojih je sada potvrđena optužnica uhapšeni su 5. decembra 2014. u koordinisanoj akciji pravosudnih i policijskih organa Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. na železničkoj stanici Štrpci, kod Ruda, u BiH iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Za zločin u Štrpcima samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, a do sada su nađeni ostaci tela samo četiri žrtve.

Žrtve tog zločina su bili Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.