Čaluković: Deklaracija Srbije i RS kao Memorandum SANU

Vesti 02. sep 201711:02 > 11:08
Podeli:
Izvor: N1

Novinar lista “Nedeljnik” Nenad Čaluković ocenio je u Novom danu televizije N1 da je najavljena Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, neka vrsta novog Memoranduma SANU koji bi nacionalne interese trebalo da stavi u prvi plan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Čaluković je podsetio da pomenuta deklaracija treba da produbi kulturne i jezičke veze Srba u regionu. Svaki dijalog Beograda i Banjaluke, prema njegovim rečima, treba podržati, kao i sve ostale dijaloge u regionu.

“Ta deklaracija je kao neka vrsta Memoranduma SANU, koji je trebalo naše interese da stavi u prvi plan. Dodiku ta deklaracija ide u prilog, a i da se u Srbiji pokaže nacionalni segment ove vlasti”, naveo je on.

Čaluković kaže i da Dodik sa odbojnošću priča o BiH, dok mu prijaju dobri odnosi sa Beogradom, jer to građanima Republike Srpske uliva sigurnost.

“Dodik nije samo danas prijatelj Vučića, bio je i Tadića i Koštunice. Dodik za svoju političku korist radi dobro, nije mu bitno ko je na vlasti, bitno je da ima pozitivne signale iz Beograda”, smatra gost Novog dana.

On očekuje i da Sarajevo neće blagonaklono gledati na dijalog i deklaraciju Beograda i Banjaluke.

Kosovo – dogovori veliki, a pomaci mali

Čaluković se osvrnuo i na pisanje medija da bi SAD, ali i Rusija, mogle da se uključe u dijalog Beograda i Prištine. To je, prema njegovom mišljenju, očekivan razvoj događaja budući da na terenu ima malih pomaka u vezi sa velikim temama oko kojih su se dve strane dogovorile u Briselu.

Čaluković ipak kaže da su za njega najbitniji ljudi, i da mu je sudbina Bogdana Mitrovića, povratnika koji je uhapšen na Kosovu zbog navodnih ratnih zločina, važnija od bilo kog dokumenta.

Pored toga, ističe i važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i očekuje da Vučić prvi izađe sa svojim predlogom ili bar polaznim tačkama, a da se potom stranke, javnost i institucije poput SANU i SPC izjasne o tome.

Opozicija Vučiću spava u SNS-u

Čaluković je, komentarišući najavljene proteste opozicije za 6. oktobar, rekao da mu se čini da u opoziciji veruju da je lakše izvesti ljude na ulice, nego na izbore.

Srpska opozicija je, prema njegovoj oceni, trenutno pasivna i indiferentna. Prava opozicija “spava u SNS-u”, smatra on.

“Dok ti ljudi ne promene taj stav, dok je za njih Vučić najbolji, najmoćniji, dok oni spavaju i Vučić može mirno da spava”, rekao je on, podsetivši da naprednjaci imaju 700.000 članova, i da je dovoljno da njihovi najbliži članovi porodice glasaju i to je već milion i po glasova.

Kaže i da je jednom prilikom razgovarao sa saradnicima ubijenog premijera Zorana Đinđića, i da je na pitanje šta bi on danas radio dobio odgovor da ne bi izlazio iz autobusa. “Nije dovoljno da Saša Janović ode u Suboticu kada se desi incident. Trebalo je da ode i pre toga, a treba i sutra da ide”, poručuje Čaluković.

On ocenjuje i da hajka na glumca Sergeja Trifunovića pokazuje jačinu medija i koliko su tabloidi jaka karika ove vlasti, jer sada svi pričaju o Trifunoviću, a niko više ne priča o pretnjama gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

“To govori koliko Vučić zna značaj medija. Opozicija tu greši, ne pridaju veći značaj medijima. Pouzdano znam da bar dvojica lidera opozicije ne čitaju novine. Ako kaže da nije čitao Vučićev intervju, možete sve raditi, ali ne smete to reći, čak i ako ga niste pročitali”, ističe Čaluković.