Formiran tim za pisanje deklaracije Srbije i RS

Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka najviših predstavnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koja će, kako je posle tog susreta objasnio Vučić, biti u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Deklaracija će, kako je rekao, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geograije, očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog nasleđa i obrazovanje na sprskom jeziku

Za ostvarivanje tih prava biće formiran budžetski fond, a biće i redefinisano dosadašnje konkursno finansiranje za dijasporu, objasnio je Vučić.

Radiće se, kako kaže, i na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampva, i letnjih i zmiskih škola u Srbiji i RS.

Vučić je rekao i da se na sastanku razgovaralo o više konkretnih projekata, te da će Srbija sa pet do pet i po miliona evra finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, izgradnju studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama, rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstruckiju mosta koji povezuje Zvornik Mali Zvornik, i podršku opštinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.

Vučić je rekao i da u BiH ide s porukom da Srbi i Bošnjaci moraju da imaju pristojan dijalog i da žive u miru.

„Srbija i BiH moraju da žive u miru, da imamo ustanovljen pristojan dijalog kao jedini način komunikacije. O svim velikim projektima spremni smo da razgovaramo“, rekao je on.

Poruka sa kojom ide u Sarajevo naredne nedelje je, kako kaže, da Srbija ne traži ništa čime bi povredila nekog drugog, već da samo tražimo da bude poštovana i da se poštuje Dejtonski sporazum i prava RS.

Vučić je rekao da Srbija u budžetu, zaključno sa avgustom, ima tačno milijardu evra bolji rezultat od planiranog, i da odatle imamo mogućnosti da pomogne RS.

Predsednik je zahvalio premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Dušanu Vujoviću koji će, kako je najavio, uskoro dobiti nagradu Svetske banke, MMF-a i Juromanija (Euromoney) za najboljeg ministra u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Premijerka Brnabić najavila je da će početkom novembra biti održana zajednička sednica vlada Srbije i RS. Ona je rekla da je danas bilo reči i o boljem infrastrukturnom povezivanju i izgradnju brzih saobraćajnica, pre svega do Bijeljine.

Premijerka je rekla i da sredinom naredne godine očekuje formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, kako bi se javna uprava reformisala u službi građana i privrede, te da je bilo razgovora o tome da ona bude otvorena i za javnu upravu RS.

Dodik: U BiH najgora situacija od Dejtona do danas

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je posle sastanak, da su odnosi Srbije i RS u najboljem periodu ako se mere konkretnim projektima.

Rekao je i da je “ugodno” iznenađen da su gotovo svi projekti koje je Banjaluka kandidovala prihvaćeni u Beogradu, izrazivši zahvalnost predsedniku i Vladi Srbije.

Dodik je ocenio i da je Srbija najvažniji faktor stabilizacije prilika u regionu i da u tom pogledu pozdravlja Vučićevu posrtu BiH, gde RS ima značajan broj pitanja koje želi sa tog niva da rešava.

„Stanje u BiH izgleda najgore što se tiče funkcionisanje institiucija od Dejtonskog sporazuma do danas. Imamo paralizu odlučivanja, sukobi politički, kao i problemi koje postoje i koje produkuje Bakir Izetbegović su usložnili situaciju i doveli do institucionalnog mrtvila”, rekao je Dodik navodeći da BiH ima zastoj i u aranžmanu sa MMF-om i u evropskim integracijama.

Najavio je i da će RS u septembru na sednici Narodne skupštine doneti konkretnu odluku o vojnoj neutralnosti. “To je deo našeg opredeljenja, da zajedno sa Srbijom gradimo sistem bezbednosne politike”, rekao je Dodik.

O sukobu Izetbegovića i Tuđmana

Upitani o sukobu člana predsedništva BiH Bakira Izebegovića i sina Franja Tuđmana, Miroslava Tuđmana, Vučić je kazao da je očigledno da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, ali da to ne komentariše.

Vučić je dodao da trvenja postoje i u bošnjačko-srpskim odnosima i da želi da sve strane prevaziđu probleme i da Srbija s njima ima dobre odnose.

Dodik je kazao da Izetbegović samo otvara probleme u kontinuitetu i da gubi podršku u BiH te postaje „politička olupina“.

„On (Izetbegović) govori da je njegova politika politika njegovog oca a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvek funckioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao“, kazao je Dodik.